Fàbrica ca l'Arola
Olost

    Osona
    Plaça Major, 5. Nucli urbà d'Olost. Olost

    Coordenades:

    41.98588
    2.09548
    425073
    4648604
    Número de fitxa
    08149 - 134
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPIC. 24.213.059
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 38901DG2458N
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    L'antiga fàbrica de ca l'Arola es troba situada al nucli urbà d'Olost, a la plaça Major. Es tracta d'un edifici de finals del segle XIX amb traces modernistes format per planta baixa i dos pisos construït amb murs arrebossats i planta baixa amb pedra vista. La façana principal, orientada al nord, presenta a la planta baixa tres portals emmarcats amb brancals de pedra i coronats amb arc rebaixat. A l'extrem dret hi ha un portal de menors dimensions, reformat, coronat amb una reixa de ferro amb la data de 1884. Tant el primer pis com el segon tenen una disposició regular de les obertures, formada per dos balcons centrals flanquejats per una finestra a cada extrem. Sota la teulada hi ha una línia de decoració dentada de maó.

    La segona imatge s'ha extret de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Olost. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

    La fàbrica tèxtil de ca l'Arola va ser fundada per la família Arola a finals del segle XIX, els mateixos que també instal·laren una indústria tèxtil a Sant Feliu Sasserra posteriorment. On hi ha la botiga de la ca la Lola hi havia les màquines de fer rodets i a cal Llauner hi havia el "vogi", consistent en un mecanisme que voltava gràcies a un burro que el feia anar i feia voltar el motor de les màquines de preparació. Al primer i segon pis de cal Llauner hi havia els telers totalment manuals i els ordidors, i a dalt de tot escotiaven. Feien mocadors de quadres foscos i clars, i quan havien de plegar els trossos anaven a la plaça i cap on ara hi ha el passeig Dr. Lleopart ( A principis del segle XX (1910-1920) amb l'arribada de l'electricitat la fàbrica va plegar ( AADD:1981).

    AADD (1981). "Inicis de la indústria a casa nostra" dins la revista la Martellada. Agost, 1981.
    MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Olost. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.