Església del Puig
Esparreguera

    Baix Llobregat
    Carretera a la Colònia Sedó.
    Emplaçament
    Carretera de la Colònia Sedó al Puig.

    Coordenades:

    41.5513
    1.86953
    405722
    4600576
    Número de fitxa
    08076 - 87
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Pre-romànic
    Romànic
    Segle
    IX-XII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Inexistent
    BCIL, POUM d'Esparreguera 2004, article 165.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    SI, IPAC,12455
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    5807001DG0050N
    Autoria de la fitxa
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

    Santa Maria del Puig es troba situada en un planell limitat pels torrents de Pruneres i del Puig, prop de la desembocadura al riu Llobregat. Té al sud les ruïnes del Castell d'Esparreguera, i al seu entorn el despoblat del Puig. La intervenció arqueològica realitzada durant l'any 2002 es porta a terme arrel de les obres de repavimentació de l'església en tot el sector de l'absis. Aquestes han permès treure a la vista dels futurs visitants la troballa de l'absis pre-romànic, datada per paral·lels entre finals del segle IX i inicis del X, i establir fins a cinc fases d'evolució de l'edifici. La primera correspon a la construcció de l'església preromànica. La segona a l'església romànica del segle XII. Una tercera fase constructiva modifica sensiblement l'aspecte de l'església, greument afectada pels terratrèmols de 1428 amb la construcció de les naus laterals. La quarta fase va associada a un programa de reformes realitzades durant el primer quart del segle XVII i finalment una darrera fase cap a finals del segle XVIII, fins que des del darrer terç del segle XX i actualment es treballa per tal de donar a l'església l'aspecte que presentava entorn el segle XVII.

    El 985, dins el terme del castell d'Esparreguera hi havia diverses parròquies. Així ho diu Guillem d'Esparreguera, senyor dels castells d'Esparreguera i de les Espases, quan els lliura a la seu de Vic. Per tant, aleshores ja devia existir l'església de Santa Maria del Puig, que fou la parròquia del terme del castell d'Esparreguera fins que el 1612 fou beneïda una nova parròquia a la vila. L'antiga parròquia del Puig perd influència des de llavors i sobretot després dels terratrèmols del segle XV en que queda força malmesa. El temple patí els efectes devastadors de la guerra civil (1936-39), i posteriorment fou restaurat pels Sedó, propietaris de la colònia industrial propera que duu el seu nom.

    "El Puig". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. CER (1996): Santa Maria del Puig. Esparreguera: Col·lectiu Esparreguerí de Recerques. Col·lecció Arrels 1. MIQUEL, J. (2002): Informe sobre la intervenció arqueològica efec-tuada a l'absis de l'església de Santa Maria del Puig al terme d'Esparreguera (Baix Llobregat). Lliurada al Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya. PAGÈS, M.(1992): Santa Maria del Puig. A Catalunya Romànica, Vol. XX, Barcelona, pp. 355 - 359. VILA, G. (2003): Carta Arqueològica del Municipi d'Esparreguera. Ajuntament d'Esparreguera, inèdita.