Església de Sant Joan
Sant Joan de Vilatorrada

    Bages
    Sant Joan de Vilatorrada
    Emplaçament
    c/ Major, 41. Sant Joan de Vilatorrada

    Coordenades:

    41.74321
    1.80477
    400616
    4621956
    Número de fitxa
    08218-5
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1998
    Josep Maria Esquius
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal i física
    Ref. cadastral:0020068 00CG2025 0001 PF
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    Bisbat de Vic (C/ Santa Maria, 1. 08500 Vic)
    Autoria de la fitxa
    Arqueociència S.C. SL. (Raquel Valdenebro)

    Edifici de nau única i planta hexagonal. Fet amb maó i cobert a la part exterior absidal amb pedra groguenca. La nau interior és divideix en tres trams per columnes de ciment sobre les que recauen uns nervis també de ciment. Coberta a dues aigües amb ciment armat. Les parets laterals són fetes en maó fins a una alçada de tres metres, continuant l'obra amb uns grans finestrals. Adossades als murs de l'absis es troben dues capelles laterals de forma rectangular, essent utilitzada la del cantó esquerra com a sagristia i la del cantó dret com a capella dedicada al Santíssim. Als costats nord i sud de l'església es troben adossades dues sales més de forma quadrada que són utilitzades com a portes laterals, sent utilitzada la de la banda nord com a porta lateral i la de la banda Sud com a capella dedicada al Sant Crist. Aquesta última capella es troba mancada de decoració interior. L'església compta amb un gran soterrani que ocupa l'espai de pràcticament tota la nau, i al qual s'accedeix per una escala situada al costat de la porta principal d'entrada. Es tracta d'un espai sense cap utilització en concret pensat per a futures compartimentacions per entitats i col·lectius. L'únic element decoratiu de l'església és el gran finestral pentagonal de l'absis fet per l'escola Massana en colors blaus, blancs i grocs. Simbolitza l'esperit batejat en l'aigua i va ser inspirat en el passatge de l'evangeli: "Serem batejats en l'aigua i en l'esperit". L'imagineria interior és formada per la imatge de Sant Joan Baptista al cantó dret de l'absis; la imatge de la Puríssima Concepció al costat nord de la nau i la de Sant Josep al cantó Sud. Es tracta de figures fetes als anys 60 a Olot. La façana principal és encarada a l'est i és formada per l'angle de l'hexàgon. S'accedeix per un grup d'esglaons des del carrer Major. El portal principal és fet en alumini en forma d'angle.

    Lligat al culte religiós i a la figura del patró de la vila, es conserva la tradició dels Goigs de Sant Joan que són cantants després de la missa el dia de Sant Joan. Entre les virtuts que se li reconeixen es troba la de preservar de la fam, el contagi i la guerra, allunyar el mal temps i solucionar les crisis obreres. Les campanes pertanyien a l'església antiga.

    Consagrada el 14 de juliol de 1998, l'església parroquial de Sant Joan s'aixeca sobre el solar que ocupava l'antiga església parroquial construïda el 1908 quan degut al creixement urbà que el poble estava tenint es va fer palès la necessitat d'una nova església més a prop dels nous carrers que s'estaven aixecant i no tant lluny com era la fins aleshores utilitzada església romànica al costat del Mas Sant Joan.

    SOLANELLAS T.: "Comencen els treballs per fer els fonaments de la nova església de Sant Joan" a Regió 7. 29-8-96. SOLANELLAS T.: "L'Ajuntament dóna llum verd al primer esbós de la nova església de Sant Joan" a Regió 7. 7-4-95. SOLANELLAS T.: " La nova església de Sant Joan combinarà la funcionalitat amb els cànons clàssics" a Regió 7. 14-12-95. SOLANELLAS T.: "El Bisbe Guix consagra demà el nou temple de Sant Joan" a Regió 7. 16-5-98