Església de Sant Francesc
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Carrer Sant Pere, 3

  Coordenades:

  41.3449
  1.69734
  391016
  4577864
  Número de fitxa
  08305-136
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Gòtic
  Segle
  XIV
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si:IPA 4909
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Vilafranca del Penedès (C. de la Cort, 14).
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Església d'una sola nau amb capelles laterals i campanar de planta quadrada, ubicada entre mitgeres amb claustre lateral i espai lliure davanter. Nau de planta rectangular de sis trams separats per arcs torals apuntats que descansen sobre mènsules. Les voltes són de creueria entregades i separades per sobre les mènsules. Disposa de sis capelles laterals a una banda, cobertes amb voltes de creueria, comunicades entre elles, i amb la nau central per una arqueria apuntada. A l'altra banda, hi ha una capella lateral de dos trams separats per arcs torals apuntats i voltes de creueria.
  Cobertes de teula àrab sobre estructura de bigues de fusta a dues vessants a la nau, i a tres vessants a l'absis.
  Façana principal amb portalada de mig punt i quatre arquivoltes, flanquejada per dos contraforts que suporten una cornisa amb mènsules. Coronament de pinyó i rosassa central amb calats radials i arqueria ojival. Les façanes posterior i laterals tenen contraforts, finestrals ojivals i rosetons amb traceries de motius circulars o triangles curvilinis amb nervis polibulars.

  A l'interior destaca el retaule de la Mare de Déu i Sant Jordi i una sèrie de sarcòfags.

  L'any 1283 es funda el convent dels frares franciscans. Es comença la construcció de l'església a principis del segle XIV

  MAS i JORNET, Claudi (1902). Notes sobre'l moviment intelectual i artístic de Vilafranca del Penedès durant el segle XIX. Oliva impressor, Vilafranca del Penedès.
  MAS i PARERA, Pere (1932) Vilafranca del Penedès. Editorial Barcino.
  PLANAS, Mossèn Josep (1948). Antics convents, esglésies i capelles de Vilafranca. Artes gráficas. Vilafranca del Penedès.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.