Església de la Trinitat
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Carrer de la Font, 47

  Coordenades:

  41.3482
  1.70003
  391247
  4578227
  Número de fitxa
  08305 - 21
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Historicista
  Eclecticisme
  Contemporani
  Modern
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si:IPA 4941
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Arquebisbat de Barcelona (C. Bisbe, 5 - Barcelona).
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Església d'una nau que fa cantonada, capelles laterals i campanar octogonal. La nau és de planta rectangular de set trams separats per arcs torals apuntats que suporten voltes apuntades amb llunetes. Hi ha cinc capelles per banda entre els contraforts, comunicades amb la nau amb arcades de mig punt i cobertes de voltes per aresta. L'absis és sobreaixecat de planta en creu amb volta per aresta al cos central i capelles laterals i frontal cobertes amb volta de quatre punts. La coberta és de teules àrabs a dues aigües.
  La capella de Nostra Senyora del Remei, annexa, és de planta rectangular, de quatre trams separats per arcs torals de mig punt suportant voltes d'aresta.
  Campanar lateral, de planta octogonal, sobre el cor de la capella, amb finestrals apuntats i coronament amb barana de gelosia, gàrgoles i cornisa.
  Façana principal amb portal apuntat amb arquivoltes, timpà, cresteria i crucifix esculturat. Al seu damunt, hi ha un ull de bou central amb traceries de calat circulars i a cada costat del portal, trobem ulls de bou senzills. El coronament de la façana és amb cornisa.
  La capella del Remei té un portal d'arc de mig punt amb frontó triangular, suportat per dues columnes i petit entaulament, en el que hi ha gravat la data de 1654.

  L'any 1271 es crea la Fundació de l'Hospital pel vilafranquí Bernat Llovet. L'any 1331, el bisbe de Barcelona cedeix l'hospital als frares de la Trinitat.
  L'any 1582, es comencen les obres de l'església i entre 1598 i 1669, el claustre. En els segles XVII i XVIII s'hi van fent reformes, però a l'any 1835 és incendiat. L'any 1868 es fa una reforma de la façana per part del mestre d'obres Josep Inglada i Estrada. A finals del segle XIX, les reformes són constants, però destaca el projecte d'August Font i Carreras, que a l'any 1906 construeix el campanar.

  BENACH i TORRENTS, Manuel (1983). "L'hospital del Sant Esperit i el convent i l'església de la Trinitat de Vilafranca", dins Quaderns Il·lustrats del Penedès, núm. 3. impremta Esteve. Vilafranca del Penedès.
  COY i COTONAT, Agustí (1909). Vilafranca del Penedès, su historia y monumentos. Impremta de Francisco J. Altés i Alobart. Barcelona.
  MAS i PERERA, Pere (1932). Vilafranca del Penedès. Editorial Barcino.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.