Escull coral·lí de Sant Miquel d'Olèrdola
Olèrdola

    Alt Penedès
    A Cal Farreny, sobre la riera de Sant Marçal
    Emplaçament
    Ermita de Sant Miquel d'Olèrdola

    Coordenades:

    41.30528
    1.71771
    392655
    4573440
    Número de fitxa
    08145-140
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Cenozoic
    Neògen
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Parc d'Olèrdola, Pla especial urbanístic de protecció 22/01/1998
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Lluís Rius i Font, Oficina de Patrimoni Cultural
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Promontori de Sant Miquel d Olèrdola, entre la urbanització Daltmar fins a zona de Sagarrull. Podem accedir pel GR92-3 des del mateix recinte del Castell. Aquesta atalaia històrica del Castell d Olèrdola en realitat està assentada damunt d'un registre sedimentari d'edat miocena. inferior, format per dipòsits terrigens i carbonatats propis d'una transgressió marina languiana. Els congles del castell trobem una sequència geològica de la successió de l'escull coral·lí format per un conglomerats de base, amb contacte amb les calcàries cretàciques com assentament del compelx escullós. Al seu damunt, sequències de sorres intercalades amb nivells rics amb ostres i molusc. Aquest serà el suport per a desenvolupar el veritable escull ric amb coralls hemoesfèrics formats per Favidads i Porites massius. Finalment, la mort de l'escull trobem una sequència de coralls arborescents tipus Mussismia i Leptomussa.

    Aquesta zona presenta un interès cultural i natural de primer ordre, fet pel qual trobem diferents graus de protecció com a Parc Comarcal d'Olèrdola , dins del Pla especial urbanístic de proteccióaprovat el 22/01/1998. D0'altra banda, resta en com a zona d interès geològica inventariat com a Geozona 346 ( Sant Miquel d Olèrdola)per la Ditrecció General del Medi Natural de la Genralitat de Catalunya . Destaquem el compex arqueològic ibèric, romans i medievals, declarat com a Monument nacional al 1931

    La història de la depressió del Penedès va comença ara fa uns 30 milions d'anys, però entre els 16 i 14 milions anys hi hagué un canvi ecològic dràstic, l'enfonsament de la vall combinat amb un augment dels nivells de l'oceans, propicià la penetració terra endins d aigües marines, responsables de veritables formacions coral·lines a Sant Pau d'Ordal, Sant Sadurní d'Anoia, Pacs i Sant Martí Sarroca.

    PERMANYER, A. ( 1990) Sedimentologia i diagènesi dels esculls miocènics de la conca del Penedès. Tesi. Institut d estudis Catalans. RIUS LLUÍS, MAURI ALFRED ( 2007) Un viatge submarí per l Alt Penedès. Amics dels Parcs Naturals., núm. 10. Diputació de Barcelona. RIUS FONT, LLUÍS (2007) Un viatge submarí per l Alt Penedès. Quaderns de Patrimoni del Garraf, núm 7 i 8. Consell Comarcal del Garraf.