Escola Pública Sagrada Família
Caldes d'Estrac

    Maresme
    Carretera de Sant Vicenç, 10 (08393 Caldes d'Estrac)
    Emplaçament
    Carretera de Sant Vicenç de Montalt a Caldes d'Estrac, turó de Santa Bàrbara.

    Coordenades:

    41.56988
    2.52483
    460384
    4602131
    Número de fitxa
    08032 - 20
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Historicista
    Segle
    XX
    Any
    1918
    Estat de conservació
    Bo
    Façana en molt bon estat, i estructura, coberta i conjunts en bones condicions.
    Protecció
    Legal
    nº38 de la Normativa del Pla Gral. Municipal
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Caldes d'Estrac. Plaça de la Vila, s/n (08393 Caldes d'Estrac)
    Autoria de la fitxa
    Octavi Mallorquí Vicens

    Edifici aïllat de planta baixa de tres ales unides en forma d'U. D'estil historicista, es va construir l'any 1918. La façana principal està orientada en sentit sud. A peu pla destaquen set grans finestrals de vidre, situats sobre de ferradura, apuntats en la seva part superior. Un d'aquests finestrals fa la funció de porta d'accés a l'interior de l'escola. Entre finestrals trobem falses columnes perfectament incorporades a l'edifici i al capdamunt, amb una funció sobretot decorativa, hi ha capitells i falsos contraforts. A la part superior, centrat, hi ha un arc de mig punt amb una mena d'ull de bou, envoltat de motius vegetals (una corona de llorer) en relleu; al capdamunt d'aquest, terminal, hi ha una escultura sobre peanya quadrada de pedra. La terrassa de l'edifici presenta una barana amb baixes columnes lobulades. La façana posterior dóna al pati interior de l'escola, mentre que les dues façanes laterals presenten el mateix disseny de la façana principal, amb l'única variant que, en lloc de ser finestrals fins a peu de carrer, són quatre grans finestres. Al voltant de l'edifici hi ha una vorera de petites rajoles. Per accedir a l'escola trobem una rampa considerable, amb una canalització per als aiguats lateral. Tot el conjunt està ple d'arbres.
    Cal destacar també l'escola bressol, és a dir, l'ala nord de l'escola, just al darrera de la façana principal descrita, formada per un mena d'edificis cub de recent creació, que no té absolutament res a veure en disseny amb l'edifici històric, però que sense cap mena de dubte és del tot funcional.
    El conjunt d'edificis de l'escola està adaptat al territori, integrat ja amb la creació de la part moderna al turó de Caldes, on la canalla gaudeix d'una abundant vegetació.

    Sòl urbà. Sistema d'equipaments i dotacions públiques. Inventariada amb el núm. 38 per l'article 55 de la Normativa del Pla General. L'escola bressol (ala Nord) va ser reformada per l'arquitecte Montserrat Torres i Capell. Des de fa un temps, una important polèmica té el seu epicentre en aquesta zona de Caldes. És el que es coneix amb el nom de Pla Escoles i que pretén la creació d'una nova carretera que descongestioni el tràfic de l'interior de la vila, però que hauria de passar a tocar de les escoles. Molts són els veïns que es mostren contraris a aquesta mesura.

    La promotora de la construcció d'una escola a Caldes va ser Doña Dorotea Casas. El 1928 es va obrir l'escola pública al turó encara conegut amb el nom de Santa Bàrbara. El 1981, amb el patrocini de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac i la direcció de Jordi Torrus, els alumnes de l'escola ajudaren a fer els gegants Fàtima i Busquets.

    AA.DD. (1995). Fotografies Antigues de Caldes 1870-1962. Arrels Cultura. Caldes d'Estrac.
    BATLLE, A. (1985). Caldes d'Estrac o Caldetas: un vell plet. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.
    CARNÉ I CABRÉ, J.(1995). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic. Document Refós. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.
    MORESO, M. AZUAGA, J. M. (1999). A pas de gegants. Història dels gegants a Caldes d'Estrac. El Clavell. Premià de Mar.