Escola Alfred Mata
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer Pau Casals, 4, 08692-Puig-reig
  Emplaçament
  Carretera de Casserres

  Coordenades:

  41.9752
  1.87821
  407059
  4647631
  Número de fitxa
  08175 - 173
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1926
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  BIPCC
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Puig-reig
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Es tracta d'un edifici format per dos cossos perpendiculars, la disposició del qual adopta forma d'"L". En el cos que sobresurt a la façana sud-est es troba l'entrada, assenyalada per un teulat a manera de porxo, suportat per una columna clàssica. Tot l'edifici està arrebossat i pintat, a excepció de tres petites finestres de mig punt revestides amb maó vermelles que es disposen en la façana principal i en les laterals a la planta sotacoberta, com únic element decoratiu. El sostre, de teula àrab, a l'igual que el ràfec també estan pintats en vermell. Totes les finestres de la façana principal són alineades i de les mateixes dimensions, fruit del a moderna reforma i ampliació que es va fer de l'edifici.

  A la façana principal hi ha una placa commemorativa en la que apareix l'any de construcció: 1926

  L'escola municipal "Alfred Mata", avui CEIP Alfred Mata, fou una iniciativa de l'Ajuntament de Puig-reig que aconseguí el recolzament financer de l'industrial Alfred Mata, propietari de la fàbrica i colònia de Cal Casas. L'obra es fruit dels anys en que el municipi empren importants obres d'infrastructura, com per exemple l'Hospital i a més de l'escola municipal, les dues escoles religioses, la de nens i la de nenes, regentades pels germans de La Salle i les Germanes Dominiques de l'Anunciata. L'escola, a més de disposar d'amplis espais, comptava amb una zona de jardins que s'integraven al seu entorn forman una plaça on dominava la vegetació. Malauradament, les obres d'urbanització d'aquesta plaça als anys setanta del s. XX van malmetre aquest espai públic.

  R.SERRA (1982). "Aproximació a la història de Puig-reig", Puig-reig 1982.
  R. SERRA (1997). "Els orígens de Cal Cases de Puig-reig", L'Erol 47, Berga, p. 22-27
  CLOTET, D. I SERRA, R. (2005). "Mestres i alumnes", a Histories del riu. El llegat de les olònies, Regio7, p.47-48
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b.15