En Ramon de Roc Estret i la Maria Deus
Castellolí

    Anoia
    El Roc Estret (cal Tardà)
    Emplaçament
    A poca distància al sud-est de cal Tardà.
    492 m

    Coordenades:

    41.61414
    1.72346
    393643
    4607723
    Número de fitxa
    08063 - 159
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tradició oral
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Simbòlic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    Es tracta de la història d'amor entre en Ramon de Roc Estret i la Maria Déus, que van viure a Castellolí fa molts anys, en circumstàncies molt difícils. Va ser recollida parcialment en el llibre de "Les Set Sivelles", escrit per Gaspar Tardà, germà d'en Ramon.
    Segons la llegenda, en Ramon es va enamorar d'una vídua de mala reputació amb fills, la Maria Déus, a qui havien matat el marit. Ella tenia fama d'estranya i era coneguda com "la Bruixa", sobrenom que ha perdurat fins a l'actualitat.
    La família, que desaprovava rotundament aquesta relació, va prohibir a en Ramon continuar amb la Maria. Però ell, que estava decidit a casar-s'hi, va tallar la relació amb ells.
    A Castellolí, en un context dominat pel caciquisme i la religió, aquesta parella d'enamorats no podia casar-se perquè el rector hi estava en contra. Tanmateix, la pressió social i la xerrameca els feia la vida impossible, pel que van marxar a viure fora del poble.
    Es van establir a Vic, on es van casar i van viure un temps feliços. Malauradament, la Maria, que era conflictiva, es va posar en embolics i van acabar fugint de la ciutat, per por a ser linxats.
    La parella, juntament amb els fills, va tornar a Castellolí i va demanar ajuda a la família d'en Ramon, que els van deixar fer una caseta per viure-hi a Roc Estret, un paratge deshabitat a mig camí entre Castellolí i Santa Pau de la Guàrdia, anomenada despectivament per en Gaspar com la "Casa del Soroll". En aquest indret, en Ramon va artigar bosc i va plantar unes quantes vinyes.
    Vivien pobres i aïllats, i sota l'hostilitat dels veïns, que els anomenaven despectivament "els Nacres", potser en referència a què ella feia feines semblants a les trementinaires.
    Actualment, encara hi ha gent gran de Castellolí que recorda haver sentit a dir que a Roc Estret hi havia "els Nacres", als qui se'ls havia de tirar pedres, i es conserva el topònim "Hort dels Nacres".

    Informacions facilitades per Jaume Casadesús.
    Els Gegants de Castellolí s'anomenen Ramon de Roc Estret i Maria Déus.