Els nans de Caldes
Caldes d'Estrac

    Maresme
    (08393 Caldes d'Estrac)
    Emplaçament
    Caldes d'Estrac

    Coordenades:

    41.57248
    2.52759
    460615
    4602419
    Número de fitxa
    08032 - 117
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Caldes d'Estrac. Plaça de la Vila, s/n (08393 Caldes d'Estrac)
    Autoria de la fitxa
    Octavi Mallorquí Vicens

    Els Nans de Caldes són: la Iaia, en Cantinfles, el Dimoni, el Negre, el Xinès, els Bessons, el Jutge, el Secretari, el Rei, la Reina i el pagès Paulí. Tots ells caracteritzats amb el sobrenom amb que són coneguts. El material amb el que estan fets és de cartró amb una capa de fibra. Els gegantons són portats per dones i sobretot per nens, com una manera de fer arrelar la festa entre la canalla.

    L'actual cap de Colla, el senyor Jaume Juan, ha ideat un sistema elèctric de ventilació interna dels capgrossos que a l'estiu és molt agraït pels soferts portadors. La reparació dels capgrossos s'acostuma a realitzar a un taller de Canet de Mar.

    El 13 de maig de 1966 trobem en el llibre d'actes de l'Ajuntament de Caldes la donació a la corporació municipal de 10 capgrossos i llurs prendes de vestir per part d'Isidre Vallès Romans, propietari d'un Frankfurt a l'actual Parc de Joan Maragall. Havien estat fets a Barcelona, i eren obra d'Isidre Vallès i Manel Romans. La primera sortida va ser el 22 de maig de 1966 en un cercavila que es va fer pels carrers de Caldes en l'Homenatge a la Gent Gran. La Colla Gegantera va ser inaugurada el 1987 i els capgrossos passaren a formar-ne part. El 1991 s'inaugurà la Sala Gegantera, a l'Ajuntament.. El 1998 el nombre de capgrossos de la Colla arriba als dotze actuals gràcies a que en foren incorporats tres de nous (cal assenyalar que un dels 10 originals desaparegué). Dels tres nous capgrossos, dos d'ells foren cedits per Lluïsa Alemany i Arseni Clavero, i el tercer per una estiuejant anomenada Sra. Maria Rosa. La colla, amb la presència dels seus capgrossos, ha participat en trobades nacionals i internacionals.

    MORESO, M. AZUAGA, J. M. (1999). A pas de gegants. Història dels gegants a Caldes d'Estrac. El Clavell. Premià de Mar.