Els Esperons/murs de contenció del torrent de Batzacs
El Papiol

    Baix Llobregat
    Torrent de Batzacs, a la zona d'horta
    Emplaçament
    A la llera del torrent de Batzacs, a la zona final del seu trajecte abans de la seva desembocadura
    30

    Coordenades:

    41.43288
    1.99876
    416347
    4587296
    Número de fitxa
    08158 - 219
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Popular
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XIX
    Any
    a. 1840
    Estat de conservació
    Regular
    En algunes zones del seu traçat es troben en estat de deteriorament
    Protecció
    Legal
    BPU. E04-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol
    Accés
    Difícil
    Estructural
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament del Papiol, Avinguda de la Generalitat de Catalunya, 7-9, 08754 El Papiol, Barcelona
    Autoria de la fitxa
    Juana María Huélamo Gabaldón

    Murs fets majoritàriament de pedra vermella, que serveixen de canalització i alhora, de contenció de terres dels efectes erosius del torrent. Aquests murs servien i serveixen, en la seva part superior, de camí per anar als horts. Es tracta d'un pas molt estret que conduïa des dels horts cap al poble i a l'inrevès, arribant just davant el pont de ferro.

    Resulten un element singular dins del paisatge del municipi, a la zona més propera del riu Llobregat. Són una bona mostra de construcció tradicional amb la pedra vermella de la zona.
    El poder del torrent de Batzacs, com el de la majoria dels cursos d'aigua irregulars que dibuixen el municipi, i el mateix riu Llobregat, sempre ha estat absolut. Anys rere anys, la gent de la comarca va anar construint terraplens, murs de contenció, rescloses, dics, tanques, reparos i estacades o alarts, o fins i tot van ocupar-se de la plantació d'arbres com els salzes, àlbers o els tamarius, a fi que la turbulència de les aigües no fes malbé la seva font principal de riquesa: l'agricultura.
    El mur i els seus esperons haurien servit de protecció en el cas d'avingudes d'aigua, i també com a contenció de la terra que era aprofitada per la seva fertilitat. Amb molta probabilitat, es va aixecar per a defensar les hortes davant el desbordament del torrent i la seva força, alhora que es feia servir com a camí que comunicava la zona d'horta amb la part baixa del poble.

    Huélamo, JM., et al. (2014) El mur del Rierot, un element del patrimoni cultural de Viladecans. http://centredestudis.gava.ppe.entitats.diba.cat/wp-content/uploads/sit…