Elements de pedra de l'Església del Remei
Caldes d'Estrac

    Maresme
    Carrer de l'Església, 27 (08393 Caldes d'Estrac)
    Emplaçament
    Des de l'estació de tren, pujant per La Riera, trencant a mà esquerra a través del carrer Església

    Coordenades:

    41.57219
    2.52627
    460505
    4602387
    Número de fitxa
    08032 - 109
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Renaixement
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Ornamental
    Titularitat
    Privada
    Arquebisbat de Barcelona. Carrer del Bisbe, 5 (08002 Barcelona)
    Autoria de la fitxa
    Octavi Malloquí Vicens

    Dins del temple del Remei, en tres de les petites capelles laterals, hi ha elements de pedra que fan funció decorativa i que resulten de difícil datació. Provenen no se sap ben bé d'on, i en solitari potser no tenen gran interès, però en conjunt val la pena ressenyar-les. A la capella de Santa Llúcia, sota la peanya de la santa, hi ha una pedra rodona amb motllura que mostra un àngel amb l'escut de Barcelona, en relleu; al quarter de les barres, en lloc de dues o quatre, hi ha tres barres. A la capella del Sagrat Cor, sota la peanya de la imatge, hi ha una gruixuda peça de pedra amb el rostre de tres àngels en relleu. L'àngel del mig és dels anomenats bufadors, amb dues menes de trompetes o corns que li surten de la boca. Els àngels bufadors anuncien l'arribada del Regne dels Cels; com a curiositat podem comentar que aquest tipus de personatges, que anunciaven l'arribada de la primavera, ja existien en cultures precristianes com la celta. A la capella de la Immaculada Concepció, sota la penya de la Mare de Déu, veiem el darrer d'aquests elements de pedra que, en aquest cas, es tracta del rostre d'un àngel, molt deteriorat, en el que ja no és possible ni veure les faccions de la seva cara.

    Les teories sobre l'origen i datació d'aquestes peces són vàries: que són restes de la reforma del segle XIX i que, per tant, podrien ser d'època romànica o barroca; que provenen de l'antic cementiri; o que són originàries d'alguna masia propera.

    AA.DD. (2005). Dos-cents anys de l'actual temple parroquial. Caldae Aquae Núm. 3. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.