El Tal·ló
Sant Martí de Centelles

  Osona
  Antiga parròquia de Sant Miquel Sesperxes
  Emplaçament
  C-1413 costat de la carretera després del trencant del Pou

  Coordenades:

  41.75119
  2.21033
  434347
  4622453
  Número de fitxa
  08224-64
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  s. XIV-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 007A00001
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Edifici aïllat de planta rectangular organitzat en baixos, dos pisos i golfes en base dos cossos articulats adossats. Les estructures visibles del mas pertanyen a un gran establiment agrícola-ramader. La tècnica constructiva utilitzada es basa en la pedra local lligada amb argamassa i enguixat a sobre. La coberta es realitza mitjançant una teulada a doble vessant i es documenta una galeria i diverses dependències annexes afegides.
  A la façana principal hi ha una porta d'arc de mig punt, adovellada, i dues finestres rectangulars A la façana oest es troba adossat un segon cos organitzat en planta i pis en base quatre obertures per pis. La casa va tenir moltes reformes, les més destacades al llarg del segle XX, quan va ser adequada com a residència.

  Tot i que la construcció d'aquest mas no es pot precisar amb exactitud en el temps, Mn Pladevall la situa amb anterioritat al segle XIV. La primera referència documental sobre el mateix la tenim en el fogatge de 1553 amb la figura de Joan Tal·ló. A partir d'aquest moment i durant l'època moderna aquest mas desenvoluparà una doble tasca: l'agrícola-ramadera i la de control de l'antic camí del Vallés cap a la Plana de Vic per Caldes de Montbui.

  PLADEVALL, Antoni. (1955-1957). San Martín de Centelles, San Miguel Sesperxes y San Pedro de Bertí. a AUSA, n. XVIII. p. 357-372.
  PLADEVALL, Antoni. (1992). Orígens i formació del terme municipal de Sant Martí. Ajuntament de Sant Martí de Centelles.
  SOLANS, Antoni. (1992). Notes i comentaris sobre Sant Martí de Centelles. Ajuntament de Sant Martí de Centelles.