El Salamó
Granera

    Moianès
    Cinglera de la baga del Salamó
    Emplaçament
    A l'extrem sud-est del terme, sota el collet del Salamó
    853m

    Coordenades:

    41.71333
    2.08311
    423725
    4618354
    Número de fitxa
    08095-79
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 28931
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 001403500DG21G
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Masia aïllada amb un espai de barri o pati interior, que està formada per diversos cossos adossats que li confereixen una planta més o menys rectangular. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i està distribuït en planta baixa, pis i golfes. La façana principal, orientada al pati, compta amb un portal d'accés d'arc rebaixat bastit en maons i finestres rectangulars amb els emmarcaments arrebossats amb el mateix revestiment que cobreix el parament. De fet, la resta de façanes també compten amb finestres de les mateixes característiques, tot i que algunes estan emmarcades en pedra. Adossat a la façana de llevant hi ha un volum rectangular organitzat en dues plantes, amb la coberta d'un sol vessant. Destaca la galeria de tres arcs de mig punt situada al pis i sostinguts amb pilars amb les impostes motllurades. A la part posterior del volum principal, adossats a la façana de tramuntana, hi ha quatre volums rectangulars, amb teulades d'un sol vessant i distribuïts en planta baixa i pis o bé en un sol nivell. Tancant el pati per les bandes de llevant i migdia hi ha tres cossos adossats amb teulades d'una i dues vessants i organitzats en un i dos nivells. Destaca el volum situat a la cantonada sud-est, el qual compta amb un portal d'arc rebaixat i una finestra emmarcada amb maons, ambdós a la façana de migdia. L'accés al pati es fa per la banda de ponent mitjançant un portal rectangular, que està protegit amb un voladís de teula àrab de dues vessants. La construcció està bastida en pedra desbastada de diverses mides, lligada amb morter de calç i amb diversos paraments arrebossats.

    La masia està inclosa dins dels límits de l'Espai d'Interès Natural Gallifa. Al seu voltant hi ha presència d'Hàbitats d'Interès Comunitari (HIC 9340), que estan seleccionats i protegits per la Unió Europea mitjançant la xarxa Natura 2000.

    La masia apareix mencionada en el fogatge de l'any 1497, en el lloc de Granera i dins de la vegueria de Manresa. Posteriorment, el mas torna a aparèixer en el fogatge de l'any 1553 en el lloc de Sant Martí de Granera i dins de la vegueria de Manresa també. La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del quarter sud, els números i els seus propietaris. La masia del Salamó tenia el número 6 i era propietat de "Francisco Calvó". Posteriorment, en un mapa confeccionat l'any 1922 pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya, el qual està basat en un original elaborat per l'Instituto Geográfico y Estadístico espanyol, la construcció apareix mencionada com "Casa del Salamó" (Pont, 2016: 48).

    GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 74, 76. Granera. Text refós. Normes subsidiàries de planejament, 2000, p. 69 [Inèdit]. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera. PONT MONTANER, Ferran (2016). Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera. Document d'aprovació inicial. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea de Territori i Sostenibilitat, p. 48, 136-141 [Inèdit]. RESOLUCIÓ TES/1577/2019, de 7 de juny, per la qual s'emet l'informe ambiental estratègic del Pla especial urbanístic del Catàleg de masies, cases rurals i altres construccions en el sòl no urbanitzable, al terme municipal de Granera (exp. OTAACC20190017). DOGC núm. 7896-13.6.2019. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 19-04-2019]. Http://invarquit.cultura.gencat.cat/ [Consulta: 19-04-2019].