El Rourell Sobirà
Moià

  Moianès
  A 9 Km al nord-oest de la vila.
  Emplaçament
  Passant la urbanització de Montví de Baix o bé per la N-131 trencant que va al Soler de Terrades.

  Coordenades:

  41.83512
  2.05983
  421936
  4631897
  Número de fitxa
  08138 - 110
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Segle
  XIV
  Any
  1300
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 08137A003000090000IA
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Masia de planta quadrada amb teulada a dues vessants amb porta d'accés al sud i porta de fusta antiga. L'accés actual és a llevant per una porta d'estil clàssic adovellada on a la llinda hi ha escrit amb guix (modern) l'any 1339. No s'observa cap data incisa en cap banda de la masia. Una de les finestres de sobre de l'entrada principal de la masia té llinda amb decoració gòtica.
  Annexat al cos original mitjançant el barri, hi ha les quadres que conserva l'embigat del primer pis i un cobert modern que fa de porxo. Davant de la façana est es conserva l'era amb el paviment de rajola ceràmica amb decoració digital i el paller de grans dimensions amb un portal molt gran amb arc apuntat i sense porta. Aquest conserva l'estructura i les anelles de ferro del bestiar.
  Les teulades de les quadres i del paller són originals amb cobert al costat de l'edifici principal amb arc de pedra de grans dimensions.

  La majoria de les estructures de la masia i del porxo han estat totalment reformades.

  Masia construïda als voltants de l'any 1300 tot i que es creu que ja existia a l'any 1240 quan hi vivia en Bernat de Rourell. Antigament existia el Rourell Sobirà (l'actual) i el Rourell Jussà del qual ja no en queda pràcticament res. Des de l'any 1972 ja no hi ha masovers. Es van instal·lar uns alemanys durant vint anys, la mateixa agrupació que es va instal·lant posteriorment al Molí del Perer.
  El seu nom neix de la gran quantitat de roures que hi havia. Està a prop de dues fonts, la del Dipòsit i la font Horta. Durant la restauració d'una part de la masia va sortir una tomba de 800 anys enrere.

  Ubals i Picanyol, D ( 2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 135. Moià.