El Regater
Vilanova de Sau

    Osona
    El Regater s/n
    Emplaçament
    Situada al Nord de Sant Pere de Castanyadell, prop de Can Manel.

    Coordenades:

    41.92777
    2.43148
    452863
    4641913
    Número de fitxa
    08303 - 41
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC núm. 24867
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08304A010000200000TQ
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    Masia de planta rectangular amb unes dimensions de 12,25 x 9,10 m. La superfície total és de 222 m2 i la superfície coberta de 111 m2.
    Aquest edifici consta d'una planta baixa, pis i golfes, amb el la coberta de teula aràbiga a dues vessants i el carener perpendicular a la façana que està orientada a migdia.
    A la planta baixa, s'hi obre la porta que és rectangular i descentrada del cos principal de l'edifici. A banda i banda també hi ha dues finestres. Al pis superior s'hi troben tres finestres i una a les golfes, sota el carener.
    En aquest primer pis també s'hi obre una galeria o terrat cobert i amb barana de fusta. A ponent hi ha només una finestra, la paret de tramuntana està adossada a la roca i és cega.
    Les parets mitgeres són molt gruixudes i a cada planta s'hi distribueixen quatre habitacions comunicades.
    Construïda amb pedra vermellosa, principalment granit, propi de Les Guilleries, és de pedra basta amb argamassa de fang.
    La casa ha estat objecte d'una acurada restauració, i tan ella com els jardins que l'envolten, presenten molt bon aspecte.

    Situada al terme de l'antiga parròquia de Sant Pere de Castanyadell que junt amb les parròquies de Santa Maria de Vilanova, Sant Romà de Sau, Sant Andreu de Bancells i Sant Martí de Querós formaven part del terme de Sau.
    Al segle XVI aquesta parròquia comptava amb 6 o 7 famílies, entre les quals Can Regater no apareix als Fogatges de 1553. la seva construcció com la de moltes altres deu ésser de la gran
    època de desenvolupament del s. XVIII.
    El Nomenclàtor de 1860, la descriu com Casa situada a 6 km de la capital de l'Ajuntament, un edifici de dues plantes habitat constantment.

    A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
    A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Imprenta de José M Ortiz, 1860.
    Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Vilanova de Sau. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit..