El Pago
Subirats

    Alt Penedès
    En un camp de conreu 150 m. al nord-oest del nucli del Pago

    Coordenades:

    41.38635
    1.8131
    400764
    4582327
    Número de fitxa
    08273 - 13
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Ibèric
    Segle
    IV-II aC
    Estat de conservació
    Regular
    El jaciment es troba completament colgat sota un camp de conreu; les feines agrícoles poden haver provocat remocions en l'estratigrafia arqueològica.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si, CC.AA., n. 19
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 041A00006
    Autoria de la fitxa
    Oriol Vilanova

    Jaciment arrasat sota un camp de conreu de vinya i presseguer. No s'ha localitzat restes de material arqueològic a nivell de superfície. Tan sols una excavació arqueològica sistemàtica podria verificar si es conserven sitges com les trobades durant els treballs d'esplanació del terreny.

    Aquest jaciment va treure a la llum les seves restes durant els treballs d'esplanació dels terrenys agrícoles on es troba, l'any 1976. El seu propietari, Sr. Antonio Forns Raventós ho va comunicar a l'aleshores Director de la Secció d'Arqueologia del Museu de Vilafranca, Pere Giró Romeu, qui reconegué el terreny, així com l'arqueòleg Josep Mestres i Mercadé. En les seves notes de camp, Mestres esmenta la destrucció d'unes 30 sitges que el propietari del terrenys recordava com "(...) taques fosques que es repetien sense ordre per tota la superfície del turó en número d'una trentena. Aquestes taques tenien una fondària de mig metre i una forma circular (...)" (MESTRES MERCADÉ, 1976). Quan els arqueòlegs realitzaren les seves visites no restava cap d'aquestes estructures, degut al fort rebaix fet al terreny.
    El conjunt de materials recollits tant pel propietari com en posteriors prospeccions es compon de:
    - Ceràmica a mà indígena ibèrica: una vora i algun fragment informe.
    - Ceràmica a torn ibèrica comuna de cocció oxidant, amb fragments informes de contenidors (àmfora, etc.), vores arrodonides de petit contenidor i alguns fragments informes amb decoració de pintura roja.
    - Ceràmica de vernís negre campaniana i una base amb decoració de palmetes estampillades pròpia de la ceràmica pre-campaniana.
    - Àmfora itàlica.
    - Fragment d'un possible suport per coure ceràmiques.
    - Ceràmiques passades de voltes per mala cocció i algun fragment de terra amb restes de vidrat que podria pertànyer a les parets d'un forn de ceràmica.
    - Molí rotatori de pedra arenisca.
    L'equip redactor de la Carta Arqueològica de 1990 va trobar encara alguns materials ceràmics, producte de la destrucció de les sitges, que provocà una forta dispersió de materials arqueològics.
    Només una part d'aquest material es troba dipositat al Museu de Vilafranca del Penedès.

    MESTRES MERCADÉ, Josep (inèdit, 1976): "Notes de camp"
    RIBÉ, G.; CEBRIÀ, A. i SENABRE, M.R. (1990): "Carta Arqueològica de l'Alt Penedès." Vilafranca del Penedès.