El Masot
Moià

    Moianès
    A l'est de la vila. Ctra. a Vic N-141 km 29-30.
    Emplaçament
    Està indicat a la carretera.

    Coordenades:

    41.80855
    2.1231
    427160
    4628892
    Número de fitxa
    08138 - 31
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVII-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL núm. Catàleg 817-I. 1985
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si, IPA nº 82, ACCN 16750
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Masot SA - El Masot Ctra. a Vic N-141-c km 29-30 08180 Moià
    Autoria de la fitxa
    Cristina Casinos

    Gran masia rural amb bloc homogeni del s. XVIII amb afegits posteriors del s. XIX (galeries annexes i pati interior). El bloc original és un mas de planta rectangular de tres pisos amb porta de muntants simples sense inscripció. Dins del bloc original, la planta noble presenta una gran sala del s. XVIII amb decoració original de l'època.
    Perpendicular a aquesta façana hi ha part de l'edifici original on es troba la porta principal amb muntants de pedra i inscripció: " 18creu60 " a la llinda. A sobre de la llinda hi ha una fornícula relativament moderna, amb una imatge del Sagrat Cor.
    La coberta és de teula a dues vessants sense ràfec i embigat de fusta amb una torre prismàtica quadrada acabada per un gablet escalonat amb teulada a quatre vessants i ràfec d'una filada de teules.
    Annexada a la torre hi ha un edifici de planta rectangular de 10 x 7 m i teulada a dues vessants amb ràfec d'una filada de rajoles, on hi ha una estructura tipus fumeral de maó i pedra que podria haver fet la funció d'espadanya ja que l'edifici és la capella particular del conjunt sota l'advocació de la Mare de Déu de Loreto, amb l'accés per l'interior de l'edifici.
    El parament de la façana de ponent és de pedres irregulars arrebossades i en el segon pis d'un cos de planta rectangular que ocupa la meitat de la façana de l'edifici original, s'observa una galeria porxada amb quatre arcs rebaixats i tres columnes de fust llis (semblen d'un sol bloc de pedra) i barana de ferro.
    Tot el nucli habitat està rodejat per un mur de maçoneria en el que es pot observar a la façana de ponent l'existència del barri mitjançant una portalada amb petita teulada a dues vessants. A pocs metres de la façana de ponent hi ha un cobert que encara conserva la llinda de fusta original.

    Una de les filles de la propietària ha confirmat l'existència d' inscripcions dintre del conjunt.
    No s'ha pogut accedir a l'interior de la masia.

    Sembla que les primeres noticies del mas són de l'any 1290, si bé el bloc original pertany al s. XVIII, tot i que se sap que va ser construït aprofitant un antic mas anomenat els Casals.
    Francesc Vilarrúbia Torrellebreta va néixer al 1811en aquesta casa i ell mateix va fer construir l'arxiu on es guarden documents i dades relatives a la família Vilarrúbia.
    Durant la primera guerra carlina s'hi van estacionar forces cristines.

    Gamundi-Pallàs (1982); Servei del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya. Barcelona.
    Generalitat de Catalunya (2008); www.cultura.gencat.net/invarquit
    Hernández i Herrero, G (2008); Resposta de petició R/N: 421K 102 GH/tt. Direcció General de Patrimoni Cultural. Servei d'Arqueologia i Paleontologia. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. Barcelona.
    Tarter i Font, R(2007), font oral.
    Ubals i Picanyol, D (2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 99. Moià.
    Vila i Comaposada, MA (1980); La Casa rural a Catalunya. Cases aïllades i cases de poble. Pàg. 123. Ed. 62. 1ª ed. Barcelona.