El Jover
Vilanova de Sau

    Osona
    El Jover s/n
    Emplaçament
    Al marge esquerra de la Riera de Can Faire, pel camí que dur al Tortadès. Al Barri de Castanyadell

    Coordenades:

    41.9112
    2.41752
    451693
    4640081
    Número de fitxa
    08303 - 77
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XV-XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    L'abandó en que es troba, l'ha portat a perdre part de la coberta i de la façana principal. La vegetació cobreix bona part de l'edifici. Sense una actuació immediata és probable que aquesta construcció acabi desapareixent sota la seva pròpia runa.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08304A014000070000TZ
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    Aquesta construcció es troba situada prop de la Riera de Can Faire al barri de Castanyadell, les seves propietats llinden amb el Mas Monà, el Mas Miralpeix i el Mas Riber i amb el Mas ja al municipi de Sant Sadurní d'Osormort.
    Aquesta construcció es troba al costat d'un camí. Actualment està pràcticament en ruïnes però te l'aspecte d'haver estat una gran masia.
    Malgrat tot es pot apreciar com l'estructura era de planta quadrada i encara conserva algunes parets que permeten constatar que hauria tingut tres pisos: planta baixa, primer pis i golfes. La coberta, avui pràcticament caiguda, era de doble vessant.
    La façana principal s'ha perdut pràcticament en tota la seva totalitat i la vegetació ha envaït el seu interior.
    Les restes de la porta que s'observen permeten entreveure que fora rectangular. Les finestres que encara es conserven eren emmarcades en pedres polides de grans dimensions.
    A prop de la casa hi ha també les restes de la cabana que es troba en el mateix estat ruïnós que l'edifici principal

    Aquest mas es troba documentat ja des del segle XV quan el 1434 Francesc Jover de Castanyadell fou padrí d'una nena de l'Arboç.
    Posteriorment als fogatges de 1553, n'era estadant en Salvi Jover. Entre els segles XVI i XVII les referències a la casa se succeeixen fins a l'any 1676 que es coneix un acte de concòrdia entre Gabriel Jover i el masover de Fogueres per la revenda del Pont de Malafogassa.
    El Nomenclàtor de 1860 descriu El Jover com una "casa de labor" que es situa a 8km de la capital de l'Ajuntament, és una casa de dues planes habitada constantment.

    A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
    A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Imprenta de José M ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.