El Gorg Negre i les tempestes
Gualba

    Vallès Oriental
    Gorg Negre

    Coordenades:

    41.75361
    2.48322
    457037
    4622549
    Número de fitxa
    08097 - 71
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tradició oral
    Contemporani
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    P. Barbado. OPC

    Llegenda que explica que el terme de Gualba es veia castigat sovint per tempestes horroroses d'aigua i calamarsa, amb llamps i trons, que arrasaven els cultius i boscos portant la ruïna a la gent del poble. Davant de tals desastres, els gualbencs i gualbenques varen començar a pensar que aquests fenòmens no tenien un origen natural i algú els estava provocant.

    Poc a poc, els vilatans van anar fixant-se en detalls i coincidències que els podien explicar el possible origen de tals tempestes. Sempre abans de les tempestes, del gorg Negre naixia una estranya boira que s'enfilava muntanya amunt fins a transformar-se en aquelles terribles tempestes, que tan mal feien al poble. Relacionant aquest fet amb que les aigües del gorg Negre era el lloc on es solien banyar habitualment els bruixots i bruixes de la zona, pogueren descobriren els culpables d'aquelles tempestes.

    Les sobrenaturals tempestes sols podien solucionar-se amb l'ajuda divina. Per tant, el rector de Gualba va agafar una creu de ferro i aigua beneïda i va fer camí cap al gorg Negre amb tots els feligresos al darrere en processó. En arribar al gorg, va comprovar que les aigües ja bullien degut a la presència de les bruixes. El rector va llençar aigua beneïda per les pedres i aigües del gorg, i les bruixes que es trobaven allà començaren a xisclar i quedant atrapades al fons del gorg.

    El rector feu clavar la creu al cim de la muntanya on abans es formava la tempesta i des de llavors Gualba i el seu entorn van deixar de patir les pluges i pedregades.

    Moltes de les llegendes del Montseny estan relacionades amb el gorg Negre de Gualba. Segons la tradició, aquest és l'indret on prenien els seus banys nocturns les dones d'aigua i on es congregaven les bruixes i els bruixots per dansar. I diuen que després, quan pujaven a celebrar el sàbat al pla de les Bruixes, era el mateix diable qui es banyava a les aigües negres de l'engorjat.

    BARAT, J.: "El tresor del Gorg Negre" a Això va passar a Gualba, 1980, contalla escrita a partir de les llegendes del Gorg Negre de Gualba.
    MESTRES, A.: Llegendes i tradicions del Montseny, Barcelona, 1933
    PIFERRER, P., PI i MARGALL, J.: Recuerdos y bellezas de España. Cataluña, V2.
    VERGÉS y MOREU, P., Gualba, Ed. Pedro Ortega, 1911