El Gili
Sant Julià de Vilatorta

    Osona
    El Gili
    Emplaçament
    A 400 m a llevant del PK 3,8 de la carretera BV-5202.
    662

    Coordenades:

    41.89735
    2.31928
    443534
    4638603
    Número de fitxa
    08220 - 30
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU. POUM (DOGC 5817 de 14/02/2011).
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA: 23680.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    001404800DG43G0001SU
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    Masia formada per la casa i diversos cossos annexos. Aquestes construccions es troben assentades damunt la roca, sobre un serradet. L'edifici originari és de planta quadrada, i consta de planta baixa, planta pis i golfes.
    Les golfes, amb una ocupació menor a la planta del cos, es situen a la façana principal, que es troba orientada a migdia. La coberta de les golfes és a una vessant, i a la resta de l'edifici és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana. Es construïda amb pedra lligada amb morter, i l'acabat de la coberta és amb teula ceràmica aràbiga.
    S'hi obre un portal rectangular, amb una gran llinda de pedra, que descansa sobre brancals també de pedra. La resta d'obertures són totes de pedra treballada; al primer pis hi ha dues finestres, una de les quals es troba tapiada, i al segon pis tres finestres amb els ampits motllurats; a llevant, hi ha una finestra de factura gòtica.
    En destaca un antic pujador de cavalls, a la banda dreta del portal. A llevant, s'hi adossa un antic forn i una cisterna i s'hi obren espieres.
    A tramuntana, hi ha adossat un cobert de totxo, amb la coberta a una vessant, i unes galeries de factura contemporània.
    A llevant de la casa, en el queixal d'una pedrera, hi ha una cabana de planta quadrada, que consta de planta baixa i primer pis. És construïda amb pedra basta, paret seca i arrebossat. La coberta és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana, situada a migdia. El teulat es sosté mitjançant un gran travesser de fusta.
    A llevant, hi ha una escala que dona accés al primer pis.

    Segons el Catàleg de masies i cases rurals del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) de Sant Julià de Vilatorta, l'entorn de la masia està considerat AEAP (Àrea d'expectativa arqueològica protegida). Aquesta compren un cercle de 200 m de diàmetre aproximat, i engloba la totalitat del camp, turó o altre element geogràfic que quedi exclòs en part de l'àmbit marcat. Abans de realitzar obres de moviment de terres, terraplenats o enderrocs s'haurà de presentar a l'Ajuntament un informe d'intervenció preventiva signat per un tècnic en arqueologia, d'acord amb el que preveu el decret 78/2001 de 5 de març del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic, publicat al DOGC el 13/03/2002.

    El Gili, que havia format part del patrimoni de l'antic mas el Puigsec, es troba enregistrat al fogatge de l'any 1553 de la parròquia i terme de Vilalleons.
    Presenta diverses dades inscrites a alguns elements constructius: a la llinda dels coberts del davant de la façana, l'any 1681, i a la llinda de fusta del cos adossat a ponent, l'any 1846.
    Segons els seus estadants, quan s'estava reconstruint la masia, el seu propietari va morir mentre dinamitava el terreny que s'havia d'edificar.

    - GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.