El Colls del Lledó Casserres

  Berguedà
  Fonollet
  Pel Camí de Fonollet, envoltant els Camps de l'Alzina Grossa, a través d'una camí accidentat.
  626

  Coordenades:

  42.00341
  1.83734
  403716
  4650809
  08049-134
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVII-XVIII
  1706
  Regular
  Deshabitada.
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  08048A00900015
  Jordi Montlló Bolart

  Masia fonamentada directament damunt la roca natural constituïda principalment per dos volums, més annexos. El volum més gran és de planta rectangular i consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta reformada amb bigues de formigó i de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. El segon volum és més petit i està adossat a l'esquerra de la façana principal del primer volum formant un angle de 90º. És de planta baixa i pis i la coberta que conserva les bigues de fusta, també és de teules àrabs a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. En aquesta façana, la llinda d'una de les finestres del primer pis té la data gravada de 1706. Per tant, si aquest volum és posterior al més gran, es podria situar l'estructura visible del primer cos en el segle XVII.
  Totes les parets són de maçoneria amb pedra vista i restes de l'antic arrebossat amb grans pedres cantoneres, però hi ha alguns afegits fets amb totxana, sobretot a la planta segona. Les obertures són en general petites i austeres, amb llindes de pedra i ampits de les finestres amb motllures senzilles.
  Aïllat a la façana occidental hi ha un antic coniller en força mal estat, mentre que al nord hi ha un cobert de pedra en ruïnes i dos coberts més enllà, amb pedra a la planta baixa i totxana amb bigues de formigó a la planta superior.

  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, al costat de les Boques de Marquet.

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).