El Cerdà
Sant Quirze Safaja

    Moianès
    Davant la carretera BV-1341. A l'est del nucli de Sant Quirze Safaja
    Emplaçament
    Passat el nucli de Sant Quirze Safaja davant la carretera BV-1341.
    593

    Coordenades:

    41.72645
    2.1622
    430319
    4619744
    Número de fitxa
    08239 - 201
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII- XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    000100300DG31G0001PG
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    El mas Cerdà és una finca d'origen medieval reformada en època moderna i contemporània amb diversos annexes adjacents. És un edifici de planta rectangular amb la coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal. Consta de planta baixa, primer pis i golfes, aquestes últimes reformades recentment i convertides en un habitatge. El frontis s'hi obre el portal d'accés d'arc de mig punt adovellat amb una finestra a cada banda. A l'alçada del primer pis s'obren tres finestres i un balcó sense voladís. L'obertura situada a l'extrem dret és de nova construcció segons imatges antigues. A nivell de golfes hi ha un espai porxat amb dues obertures d'arc rebaixat edificades a finals del segle XX. De l'interior de l'edifici en destaca l'entrada, coberta amb volta catalana i amb el paviment de grans lloses de pedra. Al costat esquerre es conserva una antiga porta de llinda de pedra amb la inscripció: "ECCE LOCUS CALENDI ET ELIXANDI 1777". Al final de l'entrada hi ha dues portes annexes, una que dona accés al primer pis i una altra que dona accés a un soterrani. A la banda de tramuntana s'adossa un cos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües format per una galeria de quatre arcs rebaixats a la planta baixa i per una galeria tancada separada per pilars amb finestrals a l'alçada del primer pis i, actualment convertit en un habitatge independent al mas. Segons una imatge antiga, aquest espai era una galeria oberta mitjançant arcs rebaixats i el pis inferior eren els antics estables. La façana de migjorn es va refer l'últim quart del segle XX. Hi consten varis finestrals i una porta d'accés que dona pas a una petita terrassa. Davant la cas es conserva la zona del barri amb una la porta d'arc de mig punt adovellat i l'any 1776 inscrit a la dovella central juntament amb un text il·legible atès que es troba una part tapada per l'actual arrebossat.

    Imatge antiga cedida per Cristina Tarradas.

    El mas Cerdà es troba documentat amb els fogatges de 1497 escrit com a mas Serdà. L'any 1543 hi vivia Onofre Serdà que va adquirir terres del mas Sarrà. L'últim membre de la família Serdà que hi ha documentat es Felip Serdà l'any 1794. A partir d'aquí, l'any 1843, ja s'hi documenta la família Rodés amb Josep Rodés.

    AAVV. (2002): XXIII Ronda Vallesana: Sant Quirze de Safaja: 27 d'octubre de 2002. Unió excursionista de Sabadell 2002. Sabadell. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja.