El Castell de Casserres Casserres

  Berguedà
  Sant Pau de Casserres
  A l'esquerra de la riera de Clarà, en el PK 3 de la BV-4132.
  538

  Coordenades:

  42.0262
  1.84296
  404215
  4653333
  08049-14
  Patrimoni immoble
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  V-XV
  Dolent
  Actualment, la vegetació i el deteriorament no permeten visualitzar fàcilment gaires restes.
  Inexistent
  Si, CCAA 11744
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08048A005000070000TM
  Jordi Montlló Bolart

  Tot i que el nom de Castell de Casserres consta, per confusió, a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de la Generalitat de Catalunya, l'emplaçament és conegut amb el nom del Castellot i es troba sobre la Riera de Clarà, a la part sud del penya-segat, on hi ha l'església de Sant Pau i a uns 100 metres de la mateixa, en una zona de bosc. Per arribar-hi, cal agafar la carretera que surt de Gironella en direcció a Casserres, desviant-se a l'esquerra a l'alçada de l'ermita. Mossèn Ramon Camps (pàg. 6) també li dóna el nom de Serrat dels Moros.
  S'observen restes conservades d'una fortificació medieval que s'adapta al terreny i es troba en dos nivells: el cim de l'assentament és un roc situat a l'extrem del penya segat, sobre el qual hi ha una sitja i dos panys de mur fets amb petits carreus ben escairats; mentre que a la terrassa inferior, la superfície ocupada és més gran i està delimitada per un mur de 10 metres de longitud, fet amb grans carreus ben escairats. També són visibles alguns forats de pal i murs enderrocats, possiblement per l'espoli.
  La prospecció realitzada en aquest indret dins el projecte "Evolució del poblament a la plana central del Berguedà des de l'època del baix imperi fins l'alta edat mitjana", ha proporcionat material ceràmic posterior a finals del segle IX.

  També es coneix amb els noms del Castellot o Serrat dels Moros.

  AAVV (1991). Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  CAMPS, Ramon (pvre). Apunts o notes d'història de la vila de Casserres. Manuscrit inèdit conservat a l'arxiu parroquial de Casserres.
  MARTÍ CASTELLÓ, RAMON i CAMPRUBÍ SENSADA, JOSEP (2000). Evolució del poblament a la Plana Central del Berguedà des de l'època Baix Imperial Romana fins a l'alta Edat Mitjana. Memòria de les campanyes de prospecció arqueològica dels anys 1997 i 1998. Memòria núm. 3934. Memòria inèdita. Arxiu Àrea de Coneixement i Recerca, DGPC.