El Canadell (cisterna)
Gaià

    Bages
    Sector nord-est del terme de Gaià
    Emplaçament
    Pista asfaltada pel N-W del terme, en direccíó N uns 400 m abans del cementiri camí S 150 m
    578

    Coordenades:

    41.9442
    1.93249
    411514
    4644132
    Número de fitxa
    08090 - 309
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Cisterna en bon estat. Masia traslladada a un altre emplaçament
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08089A004000480000YH
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Cisterna subterrània que és l'únic testimoni de l'antiga masia, d'origen medieval, denominada el Canadell, la qual va ser desmuntada entorn de la dècada de 1980 per ser reconstruïda en un altre emplaçament. La ubicació de l'antiga masia és molt bona, en un altiplà situat al sud de l'actual pista asfaltada i amb excel·lents vistes. L'església de Sant Esteve de Vilaramó queda uns 500 m al nord. Al llarg de l'esplanada pràcticament no s'hi observa cap vestigi de l'antiga masia, excepte aquesta cisterna. És de forma globular i es troba totalment excavada sota terra. A la part baixa és revestida interiorment amb carreus ben tallats. La part alta consta d'uns blocs de pedra que emmarquen la boca de la cisterna, per on es devia treure l'aigua mitjançant un poal.

    Informació facilitada per Josep Matamala, Josep Font i Elena Guixé Fotografia antiga del mas el Canadell. Probablement primera meitat del segle XX (Arxiu del grup Reviu Gaià)

    Segons dades recopilades per Josep M. Badia, aquest mas ja existia al segle XI. Concretament, apareix en un document de 1064 de l'arxiu de Serrateix. Llavors era conegut amb la denominació de Solerols i formava part de la parròquia de Sant Esteve de Vilaramó. En un capbreu de 1692-93 del castell de Gaià consta ja amb la denominació actual del Canadell. El propietari era Ramon Conangla, de Riera de Tortafè. A finals del segle XIX continuava sent un mas independent, propietat dels Conangla. Segons el Registre de la Riquesa de 1883, aquest any el propietari era Segimón Conangla, i les terres del mas abastaven 177 ha, un 30 % de les quals eren conreades per parcers. Es tractava, doncs, d'un mas força gran. Entorn de 1960 el propietari era de Gironella i a la casa hi vivien masovers. L'any 1977 Armand Lladó Lluch va comprar la finca del mas proper de la Codina. Armand i el seu germà Eduard, que era l'administrador, es dedicaven a la compra-venda de finques i havien impulsat grans urbanitzacions a la zona de Vacarisses. A les proximitats de la Codina van anar comprant moltes propietats, entre elles la del Canadell. Entorn de la dècada de 1980 els germans Lladó van vendre la pedra de la casa del Canadell. Aquesta va ser desmuntada minuciosament, les pedres van ser numerades i la casa fou reconstruida en un altre indret, en una població de la costa. Posteriorment, entorn de 2005, la finca de la Codina es va segregar en diferents peces per vendre-les separades.

    BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 58, 65, 83.