El calendari de la ceba
Gualba
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El procediment consisteix a pelar una ceba i anar desgranant les successives capes fins a disposar d'una dotzena d'elles . Feta aquesta operació , es col·loca cada capa de ceba en un petit plat , abocant sobre d'ella una cullerada de sal . Es disposen dels dotze plats en filera i s'associa cadascun a un mes de l' any . Tan singular calendari es deixa llavors reposar la primera nit de l'any , i el matí de l'1 de gener s'observa cadascun dels plats , veient si la sal està molt humida , poc o gens . Aquells en què les cebes estiguin més humides i al platet hi hagi abundant líquid ( suc de ceba ) , seran mesos molt plujosos . En els casos en què la sal segueixi intacta , tocaran mesos secs .
Història
La persona que realizatva aquesta lectura era en Josep Pujol de Can Clos (Can Mec)
Aquestes cebes amb les quals es fa el calendari, antigament es feien a la terra de conreu del mas i es guardaven penjades, triant la més grossa i bonica quan arribava aquesta diada. Ara com en tantes altres coses, els temps han canviat i la ceba es va a comprar al mercat de Sant Celoni el dimecres abans.
Bibliografia
http://www.gualba.net/turisme/cultura-festes-i-fires/tradicions
AAVV, Història de Gualba, la vall de les aigües blanques, Ed: Arxiu Diocesà de Barcelona, 2000
GARCIA PEY, E.: El calendari de la ceba" Camins fresats El 9 Nou, 19 de gener 1998