Dovella de la casa n. 3 del carrer Sant Jaume Sant Martí de Centelles

Osona
L'Abella
Carrer Sant Jaume n. 3.

Coordenades:

41.76033
2.24965
437625
4623439
08224-91
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
s. XVII
Regular
Dovella que ha estat parcialment restaurada.
Inexistent
Fàcil
Ornamental
Privada
Ref. cad.: 50924DG3273N
Anna M. Gómez Bach

Motiu decoratiu que forma part d'una dovella integrada en un arc apuntant situat a l'accés de la façana principal d'una casa. Dins un petit escut esculpit en un rectangle arrodonit pels extrems s'hi troba esculpida una orla amb un compàs i un martell al seu interior. A sota la mateixa llinda la data de 1680. Les dimensions d'aquest element oscil·len entre els 14 cm d'alçada i 10 d'amplada.

Són abundants les reutilitzacions de llindes de portes i finestres com element arquitectònic decoratiu en molts dels habitatges actuals del nucli urbà de Sant Martí de Centelles.

El nucli de l'Abella va néixer entorn d'uns antics molins i un mas anomenat Abella o Apilla documentat des del 1128 tenint com a eixos principals l'antic camí ral i el riu Congost. El desenvolupament d'aquest petit nucli tingué lloc en època moderna, durant els segles XVII i XVIII es construïren noves edificacions i habitatges per la gent d'ofici de la zona. L'ampliació del pont i dels serveis ajudaren a aquest creixement. Concretament, la dovella amb les insígnies d'un constructor evidencien l'existència d'aquest ofici al segle XVII.