Diada de Santa Àgata
Prats de Lluçanès

    Osona
    Església parroquial de Sant Vicenç. Plaça de l'església. Nucli urbà. Prats de Lluçanès
    Emplaçament
    Campanar de l'església parroquial de Sant Vicenç.

    Coordenades:

    42.00907
    2.02961
    419646
    4651239
    Número de fitxa
    08171-81
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El dia de Santa Àgata, el 5 de febrer, al migdia, es celebra una de les festivitats locals més estimades i recordades per la població de Prats de Lluçanès. Aquest dia es commemora el tràgic fet de la destrucció i incendi de la ciutat al 1714 per part de les tropes felipistes, i es fa un homenatge a la generació de pradencs que en va patir els efectes i van tenir la valentia i coratge de reconstruir la població. La festa es celebra amb un repic de campanes des del campanar de l'església parroquial de Sant Vicenç, i s'engalanen els balcons amb senyeres. Tothom qui vol pot pujar al campanar a tocar les campanes i a la sortida de les escoles hi sol anar un bon grup de nens i nenes, que amb l'ajuda d'algun adult, aprenen algun toc simple de les campanes. També hi solen anar gent gran que saben fer alguns tocs de campanes ja no utilitzats actualment.

    Actualment el repic de campanes es fa entre les 12h i les 14h, i pot pujar tothom qui vulgui a tocar-les. Antigament hi pujaven bona part dels infants del poble i, mentre el campaner els preparava torrades i els donava vi bo, ells estiraven les cordes.

    La vila de Prats de Lluçanès va ser cremada el 5 de febrer de 1714 per les tropes felipistes comandades per Carrillo de Albornoz, comte de Montemar. Cinc mesos més tard, l'1 de juliol, el comandant Bracamonte, hi va tornar de nou. El resultat fou desolador, Prats va passar de tenir 190 cases, a quedar-ne unes 90 d'habitades. A partir d'aquí, però, Prats va créixer espectacularment fins arribar al 1777 a tenir 353 cases habitades. Va ser durant aquests anys, entre el 1740 i 1780, l'època d'esplendor dels paraires i l'època d'auge econòmic de la vila de Prats de Lluçanès.