Diada castellera del Roser
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Plaça de la Vila

  Coordenades:

  41.34636
  1.69816
  391087
  4578025
  Número de fitxa
  08305 - 268
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  És la festa de la colla castellera dels Xicots de Vilafranca que es celebra per la diada del Roser (octubre). Enguany, la diada del seu 25è. Aniversari, l'actuació castellera dels Xicots ha estat la més reeixida de la seva història: torre de vuit amb folre, tres de vuit, quatre de vuit i, com a cirereta, pilar de sis carregat. Un espadat de sis que, si bé no és el primer de la colla, sí que té un regust de castell nou ja que feia 19 anys que els Xicots no coronaven a plaça aquest castell.
  Per la festa, es conviden altres colles castelleres de fora. També s'acostuma a fer una arrossada popular.

  Els Xicots de Vilafranca són la segona colla de la ciutat, porten la camisa vermella, i va ser creada l'any 1982. Els primers assaigs començaren la tardor de 1981, però la presentació de la colla fou l'11 de setembre de 1982 en el marc de la Diada Nacional de Catalunya. Amb camisa vermell-rosat, recordant la indumentària de la primera colla castellera vilafranquina. Es va escollir el nom de Xicots com a sinònim i semblança del que havien pres altres colles (nens, minyons).
  El seu local social és a "Cal Noi-Noi", a la plaça Milà i Fontanals, número 3. L'any 2000 un grup de persones crea l'entitat "Amics dels Xicots de Vilafranca", per donar suport a la colla castellera.
  L'any 2007 han celebrat el seu 25è aniversari.