Dia de Mercat
Moià

  Moianès
  Casc Urbà - Pl. Major
  Emplaçament
  Centre urbà

  Coordenades:

  41.812
  2.09815
  425091
  4629296
  Número de fitxa
  08138 - 273
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Medieval
  Segle
  XII
  Any
  1151-52
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Mercat que es fa cada diumenge del mes a la Plaça Major. Actualment les parades són de roba, verdures, sabates, embotits.
  Quan a la Fira-Mercat s'havia deixat de realitzar fins fa uns anys. L'any 2007 es va realitzar pels carrers del poble quan la zona poliesportiva del pavelló havia esta el lloc de sempre.

  El comte Ramon Berenguer IV concedeix a la vila de Moià la celebració d'una fira i d'un mercat setmanal al s. XII. Aquest mercat se celebrava en un inici el dimarts de cada setmana i la fira a mitjans d'agost.
  Durant el s. XIX l'Ajuntament va acordar que el mercat se celebrés el diumenge de cada setmana, acord que perdura fins l'actualitat amb un parèntesi, a principi dels anys noranta, amb les obres de la remodelació de la Plaça Major quan es va situar a la Pl. Sant Sebastià. Actualment torna a ser a la Pl. Major.
  Segons Vilarrúbia, se celebraven a Moià tres fires: la de Sant Llorenç (anomenada de les fures), la de Sant Isidre (fira de la Pega) i la de Sant Sebastià. Actualment i després d'alguns anys sense realitzar-se, se celebra per la festa Major i se situa al pavelló esportiu de Moià.

  Clarà i Arisa, J (1997); Moià, 1875-1939. La vida d'un poble en imatges. Ed. Viena S L. Barcelona, gener.
  Domingo i Díaz, E (2007); Moià, una vila, un poble, una il·lusió. T&T. Moià.
  Tarter i Fonts, R (2005); " 1000 anys de Història de Moià ". Curs de Formació de monitors. Patronat de Museus de Moià. Moià.