Cripta de Santa Calamanda
Calaf

    Anoia
    Carrer Sant Jaume nº 3. 08280 Calaf
    Emplaçament
    Sota el presbiteri de l'església de Sant Jaume. S'hi accedeix pel carrer Sant Jaume.
    687

    Coordenades:

    41.73362
    1.51161
    376221
    4621271
    Número de fitxa
    08031 - 6
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Renaixement
    Segle
    XVII
    Estat de conservació
    Bo
    En general l'estat de conservació és bo, degut a la restauració realitzada l'any 2000. Es pot observar com s'ha perdut part de la pintura en alguns punts, així com signes clars d'humitats.
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Religiós i/o funerari
    BCIN, Conjunt Històric. R-I-53-0000568
    Accés
    Restringit
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    6314115CG7261S
    Autoria de la fitxa
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

    Aquest espai singular es troba ubicat sota el presbiteri de l'Església de Sant Jaume. S'hi pot accedir tant des de l'interior de l'església, on hi ha una reixa que tanca el pas entre els dos espais, o des del carrer Sant Jaume. Cal destacar-hi les voltes de creueria fetes amb una gran tècnica, i les claus policromades de Santa Calamanda i Sant Jaume. La primera té un diàmetre de 74 cm, una alçada de 40 cm i un pes aproximat de 470 kgs. És molt similar a la que trobem a l'església, s'hi observa la santa coronada de princesa portant la palma del martiri i el llibre. La de Sant Jaume, les seves dimensions són més petites, té un diàmetre de 64 cms, una alçada de 40, i un pes aproximat de 340 kgs. Es veu el bust del sant, revestit de pelegrí, amb el bastó, la carabassa i aguantant el llibre. Hi podem observar també un vitrall dedicat a Santa Calamanda, fet per donació de la família Satorras, tal com es fa constar en un dels vidres.

    Es va construir un cop finalitzada l'església de Sant Jaume. Un cop acabes les obres s'hi van traslladar aquí les relíquies de Santa Calamanda de l'antiga Col·legiata de Sant Jaume. Això va succeir el 13 de setembre de 1649. Aquesta data es va prendre com a referència per a la celebració de la Festa Major, per què Santa Calamanda queia al febrer, i la climatologia, amb un hivern molt dur va fer decidir optar pel setembre.

    MAS PARÉS, J. (s.f.). Història de Calaf. Calaf: Ajuntament de Calaf, p. 29