Creu de Pedra
Moià

  Moianès
  Al nord de la vila. Ctra. C-59 Km. 55
  Emplaçament
  Es veu des de la carretera.

  Coordenades:

  41.8565
  2.11285
  426363
  4634224
  Número de fitxa
  08138 - 147
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Segle
  XIV
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL - 6860-I. 1993
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament - Pl. Sant Sebastià s/n 08180 Moià
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  És al costat d'una antiga ruta de transhumància, en una plataforma elevada respecte del nivell de la carretera. Consta d'un basament esglaonat de planta circular, amb quatre nivells decreixents en alçada. Damunt d'aquest s'assenta el pilar monolític de planta octogonal, d'uns 2,5 m d'alçada, que sosté el capitell i la creu. El capitell és un cub amb rostres representats als quatre angles inferiors. Les seves cares nord i sud semblen llises, mentre que a les cares est i oest s'hi intueixen una mena d'ones d'aigua que podrien correspondre a l'escut de l'Estany. Damunt seu hi ha la creu amb representacions esculpides de Crist crucificat i de la Mare de Déu en cares oposades
  A l'escalinata hi ha una placa de pedra gravada que diu: " CREU DE TERME DE STA Mº DE L'ESTANY (SEGLE XIV) /RESTAURADA EN 1954 PEL DR. JOSEP Mº VILARDELL".

  s. XIV.
  S'inclou dins de l'inventari de Moià, tot i que sobre els mapes de l'ICC està situada en terme de L'Estany. De fet, sabem que originàriament marcava el límit del monestir.
  Una tradició ens explica que aquesta creu assenyala el lloc on la imatge de la Mare de Déu de l'Estany es féu tan feixuga que va ser impossible d'avançar més endavant quan s'intentava de traslladar-la perquè no quedés abandonada amb motiu del saqueig públic del qual va ser objecte el monestir . davant el miracle, la imatge de la Verge fou retornada al seu lloc original.

  Sembla que hauria estat construïda a iniciativa de l'abadia de Santa Maria de l'Estany. S'esmenta per primera vegada l'any 1461, segons informa un cartell que hi ha al mateix lloc.
  El pedestal-mirador es va construir l'any 1954.