Creu de l'Ajuda Balenyà

  Osona
  L'Ajuda

  Coordenades:

  41.82136
  2.22163
  435357
  4630235
  08017-2
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Modern
  Barroc
  XVII
  Bo
  Legal
  • BCIN
  • National Monument Record
  • Religiós i/o funerari
  BCIN. Decret 571/63 del Ministeri d'Educació.
  IPA 22885
  Fàcil
  Simbòlic
  Privada
  Bisbat de Vic, C/ Santa Maria, 1. 08500 Vic
  Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

  La creu barroca de l'Ajuda està situada a l'antiga sagrera de Sant Fruitós, davant del Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda. És una creu llatina de pedra de braços rectes amb terminacions circulars esculpides i decoració vegetals als entrebraços. En una cara presenta tallada la imatge de Crist crucificat, que té les cames mutilades, i a l'altra la Verge. El capitell està tallat amb una cara d'angelet a cada costat i rosetes intercalades. El fust és de secció hexagonal sobre una base quadrangular on hi ha inscrit: "22 de maig de 1695" i està reforçat amb una estructura metàl·lica. Està fixada sobre un pedestal motllurat i tres graons de planta octogonal.

  La creu va ser construïda pocs anys després de la restauració de l'església, que havia estat saquejada pels francesos l'any 1654. És probable que els mateixos escultors que van fer la portalada del temple també fessin la creu. Durant la Guerra Civil va ser enderrocada amb l'ajuda d'animals a bast. Els veïns en recolliren els fragments i passat el conflicte fou reconstruïda.

  BASTARDES, A. (1983). Les Creus al vent. Barcelona: Editorial Millà. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Balenyà (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. ROMA, F. (2013). Patrimoni existencial del Brull, Centelles, Collsuspina, Hostalets de Balenyà i Seva. Patrimoni existencial, 3. Madrid: Bubok Publishing.