Cova del Patracó
Esparreguera

    Baix Llobregat
    Urbanització Can Vinyals.
    Emplaçament
    Pistes i camins forestals de la serra de Rubió.

    Coordenades:

    41.56297
    1.8619
    405102
    4601880
    Número de fitxa
    08076 - 72
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Estat de conservació
    Regular
    Clarament malmesa a la part més accessible ja que ha estat objecte d'extraccions d'estalactites i estalagmites.
    Protecció
    Legal
    BCIL, POUM d'Esparreguera 2004, article 165.
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    08075A03000056
    Autoria de la fitxa
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

    Es troba a la serra de Rubió, per damunt de la urbanització de Can Vinyals. S'accedeix en cotxe pel carrer de circunval·lació fins a la darrera edificació construïda, una granja de bestiar, localitzada a la part més alta del carrer i
    en un revolt molt pronunciat. D'aquí es pren un senderol més o menys visible que en uns 10 - 15 minuts a peu ens mena fins a la boca d'entrada a la cova. La boca d'entrada a la cova està modificada artificialment amb pedra petita
    i ciment, i presenta una porta de ferro que es troba sempre oberta. Segons recull Rafael Subirana, la cova fou objecte d'explotació comercial i turística, i durant un temps es féu pagar entrada per accedir a ella. Sabem que la sala gran que forma la primera cavitat es troba actualment reomplerta per sediments recents d'aportació antròpica, que anivellaren el terreny per tal de facilitar l'accés a les visites.El mateix Rafael Subirana, bon coneixedor de la cova del Patracó, la descrigué com d'una llargada de 90 m, amb una entrada ja modificada respecte l'època prehistòrica, és a dir amb la porta de ferro ja instal·lada. Aquesta sala d'entrada actual presenta unes mides de 3 m d'alçada, 13 m d'amplada i una llargada de 7 m, i sembla ser l'únic lloc on és possible fer-hi algunes troballes. La resta de la cova fou resseguida minuciosament i no hi trobà sediments que revelessin un potencial arqueològic. En la seva publicació revela que excavà a l'inici del corredor, és a dir, en el punt on els sediments de la sala d'entrada descendeixen per un fort pendent cap a l'interior de la cova, tractant de retrobar l'estratigrafia antiga. Les troballes es reduiren a dos fragments ceràmics que interpreta com d'època prehistòrica tot i que no gaire lluny hi trobà un fragment de ceràmica del segle XIX.

    Josep Paulo explica l'origen del topònim del carrer del Patracó: "Cova de la muntanya de Can Rubió, rica en estalactites i estalagmites". El nom li vé del renom d'un vilatà que, a finals del segle XIX, tenia una vinya en terrenys adossats a la muntanya de la cova. Es tracta d'una de les coves visitades pels espeleòlegs.

    DD. AA. (1968): Topografia de la cova del Patracó. Esparreguera (LaPuda). E.R.E. C.E.C. PAULO i SÀBAT, J. (1989): Guia topogràfica i toponímica del terme d'Esparreguera. Esparreguera: Ajuntament d'Esparreguera, pp. 88. PAULO i SÀBAT, J. (1995): La barca i altres mitjans de comunicació entre Esparreguera i Olesa. Esparreguera: ed. Josep Paulo, pp. 17;23. SUBIRANA, R. (1956): Apunts Arqueològics d'Esparreguera, pp.12-17. VALLS, O. (1961): La vila d'Esparreguera i el seu terme.Esparreguera, pp. 310. VILA, G. (2003): Carta Arqueològica del Municipi d'Esparreguera. Ajuntament d'Esparreguera, inèdita.