Conjunt medieval del Puig Pedrós
Aguilar de Segarra

    Bages
    Nucli d'Aguilar a l'oest del Mas de la Riera
    Emplaçament
    Al Puig pedrós al nord del terme
    639

    Coordenades:

    41.74997
    1.61373
    384743
    4622945
    Número de fitxa
    08002 - 78
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Popular
    Segle
    IX-X
    Estat de conservació
    Regular
    Hi ha força vegetació que cobreix bona part de les estructures, algunes de les quals no són visibles.
    Protecció
    Legal
    BCIL, Cataleg de béns protegits pel POUM, 3 (jaciments)
    Accés
    Difícil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08002A001000050000UF
    Autoria de la fitxa
    Cristina Belmonte, iPAT Serveis Culturals

    Conjunt format per quatre penyes rocoses que a les seves cares interiors tenen diversos encaixos i forats fets per encaixar-hi bigues o elements de fusta. També es conserven algunes restes de parets, que unirien aquests grans blocs de pedra definint diversos espais.
    A l'indret no s'hi ha realitzat mai una intervenció arqueològica que pugui aportar informació i datacions acurades sobre el conjunt. Tanmateix un estudi realitzat pels germans Enrich, els anys '90 del segle XX en fa una primera aproximació de les característiques.
    Segons es desprèn d'aquest estudi, tres dels blocs rocosos configurarien un clos amb uns coberts adossats a les que roques definint un recinte interior d'habitacle amb un espai central més o menys obert.
    Al cim de la roca A (seguint la nomenclatura de l'estudi), se suggereix que hi podrien haver restes d'una torre i un dipòsit. A la torre C, també s'observen evidències d'una possible torre, i a la D d'un altre dipòsit. A la roca E es distingeix una zona per la premuda i premsatge del raïm. Fins i tot i localitzen les restes del que poden ser dos enterraments associats al lloc d'habitatge i que per tipologia daten al segle XI.
    En línies generals atribueixen aquestes restes a un hàbitat rural dispers vinculat a nuclis familiars reduïts assentats a indrets apartats de les rutes importants i en zones boscoses.
    Durant la visita realitzada bona part dels forats a les roques encara eren visibles, però les estructures muraries no s'han observat.

    Tot i el nivell de protecció com a BCIL, l'element no té fitxa a l'inventari del Patrimoni Cultural Immoble. Patrimoni Arqueològic de la Generalitat.

    ENRICH HOJA, Jordi; ENRICH HOJA, Joan. Tres conjunts d'habitacle alto-medieval a l'Alta Segarra (Anoia-Bages, Barcelona). Empúries 48-50, (1993), p. 300-310.