Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Col·leccions d'objectes que simbolitzen la memòria històrica de Cervelló i la seva gent.
El fons del Grup de Recerca inclou més de 600 objectes de vidre i també eines de vidrier, de pagès, de fuster, de mecànic, de boter, de vinyater, de picapedrer, entre altres.
També es conserven molts objectes d'ús domèstic, social i religiós.
A data del 7 de febrer 2024 hi ha inventariats 2810 registres a la base de dades manual, i uns 500 digitalitzats.
Història
L'any 1986 un grup de persones liderades pel Jaume Armengol i Tres van decidir que a Cervelló hi havia molta història per conservar. Gràcies a aquelles persones es va començar a col·leccionar documents i objectes amb la idea que algun dia es podia fer un museu pel poble.
El camí no va ser fàcil, però a 2001 la germana del fundador, Anna Maria Armengol, el seu nebot Francesc Pasqual i altres socis del grup original van decidir reactivar el Grup de Recerca. Per fi van rebre l'ajuda de l'Ajuntament amb la cessió d'un magatzem on es podia fer les tasques de guardar, netejar, restaurar i catalogar la col·lació original i també continuar recollint més donacions i troballes relacionades amb la història del poble.
També es va fer les primeres tres petites exposicions allà al magatzem, i quan aquest ja estava tan absolutament ple, es va trobar aixopluc a Ca la Flamenca.
L'any 2006 l'Ajuntament va cedir l'edifici de Cal Badia, i a 2008 mercès a una subvenció es va fer possible l'arranjament d'aquest Espai Recerca, primer a l'entrada i un any després, amb la feina dels socis voluntaris, al menjador.
L'any 2011 es va obrir la nova porta que ens connecta al celler on es conserva part de la gran col·lecció.
El nou espai del fons documental es va inaugurar el juny de 2018, amb la nova seu ubicada al pis sobre els magatzems.
Entre els anys 2001 I 2015 es van fer les següents exposicions en les quals s'obria a la ciutadania tant els fons documentals com les col·leccions de reserva.
- 2001 "Memòria col·lectiva"
- 2002 "La vida quotidiana a la llar"
- 2003 "Quina feinada! El treball de la dona", "Els oficis a Cervelló: Vinyater, moler, vidrier, fuster"
- 2005 "Últimes donacions"
- 2006 "Mostra dels últims objectes cedits" i "El Projecte de l'Ecomuseu"
- 2007 "Lluminària: Mostra d'objectes antics de llum", col·laboració amb "Passat i Present del Vidre Català" a la primera fira del vidre, "Postals Antigues"
- 2008 "Les Masies de Cervelló: Fotografies i objectes quotidians", "El Pessebre: Diorama, tradició, simbolisme"
- 2009 "La Guerra Civil a Cervelló", "Anem a jugar! Joguines antigues"
- 2010 "El món dels animals a Cervelló", "Els Bertran: Una Família d'Artistes", "Els Germans Canals": mostra de fotos i objectes del Garatge Canals, "Els Pastorets"
- 2011 "Fa Quatre Dies..." L'evolució dels objectes quotidians, "1861: La Germandat de Sant Sebastià i Cervelló"
- 2012 "Els peixos de vidre". " La riera de Cervelló" "La nevada del 1962: 50 anys"
- 2013 "La Primera Comunió", "Mostra de donacions" (a la Biblioteca), "60 aniversari del C. D. Cervelló i del camp de futbol antic" (col·laboració amb el Club Esportiu de Cervelló), "Apel·les Mestres i Cervelló"
- 2014 "L'Escola a Cervelló", "Les pedres ens parlen: El Castell de Cervelló", "Frederic Soler Pitarra" (Mostra Biblioteca),"Oficis de Cervelló"
- 2015 "Últimes donacions"/ "Els Gegants antics de l'Esplai", "Les Sales de Ball i els Teatres de Cervelló", "Joan Amades" (col·laboració amb els alumnes de 1r d'ESO del SI Cervelló)
- 2016 "Les Pubilles de Cervelló, "La gran exposició del vidre de 1981", "Oficis de Cervelló" (col·laboració amb els alumnes de 2n d'ESO del SI Cervelló)
- 2017 "Recordant Toni Asensio, espeleòleg de Cervelló", "L'ofici que més m'agrada: cisteller, sabater, ferrer", "Lola Anglada a Cervelló"
- 2018 "El Casament", "25 anys dels Diables a Cervelló", "Entrevistes a persones de Cervelló"
- 2019 "Les primeres indústries de Cervelló: Els picapedrers" (Mostra Biblioteca), "El Vidre i la fàbrica de les Corts a Cervelló" (Mostra Biblioteca)"El Bateig", "El silenci dels llocs: 1939 Guerra Civil i franquisme a Cervelló" "Tradicions nadalenques"
- 2020 "L'Aigua és vida" (Mostra Biblioteca), "Pedra Seca, Records d'un Cervelló Agrícola"(Mostra Biblioteca), "Cervelló Art: Patrimoni, paisatge i personatges" (virtual), Pessebre a Cal Badia
- 2021 "Cervelló Art: Patrimoni, paisatge i personatges"(a l'aparador de la Biblioteca) Tancat per restriccions i després per obres
- 2022 Mostra de vidre a la biblioteca, "Gent del vidre" "La Festivitat de Santa Maria"
- 2023 "Les botigues de Cervelló" "El món de les rajoles a Cervelló" "A punt de solfa: la música a Cervelló"
- 2024 Tenim previst tractar el tema de les costureres i modistes, i el tema de l'estiueig al municipi.
A més, s'organitzen mostres i concursos als aplecs i fires, conferències, publicacions, rutes històriques, visites escolars, entrevistes per enregistrar la història oral, i es treballa activament per conservar el patrimoni arquitectònic i industrial de Cervelló.
Bibliografia
Informació facilitada pel mateix Grup de Recerca de Cervelló.