Cobert i ermita del mas la Grossa
Moià

  Moianès
  A 6 km a l'oest de la vila.
  Emplaçament
  Després del Pou de la Moretona segon trencant a mà dreta de la N-141-C direcció a Manresa.

  Coordenades:

  41.79752
  2.03452
  419788
  4627746
  Número de fitxa
  08138 - 262
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08137A005000120000IK
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Cobert, antiga pallissa, de planta rectangular amb teulada a dues vessants sense ràfec. La façana de llevant ha estat ampliada amb material modern, maó. Les portes i finestres originals de maçoneria s'observen a la façana de ponent (3) on estan penjades diferents eines de camp de ferro i a la façana sud, 3, totes amb retocs moderns (maons, ciment).
  Al terra, just davant de l'angle més a l'oest de la façana sud, hi ha una fita territorial de pedra calcària amb forma d'estela en la que hi ha inscrit: "C-4" un dels límits territorials entre Moià i Calders.
  A pocs centímetres de la façana de llevant del cobert, hi ha una ermita annexada de planta basilical amb una capelleta annexa a la façana de llevant. Ambdues amb teulada a dues vessants amb ràfec de tres filades mixtes (rajola-teula-rajola) i amb una petita espadanya amb campaneta de bronze. La factura de l'edifici és de pedra calcària i morter de calç i en els angles els carreus són de gres vermell (Bundsandstein). L'accés esta situat a la façana sud. Els carreus de la porta (muntant i llinda) són de gres vermell. Els muntants estan formats per carreus bastant regulars amb una petita motllura a l'interior i la llinda té un petit baixrelleu a la zona central que representa un cor travessat per una espasa i rodejat per dues branques d'arbre indeterminat. Separada pel cor hi ha una xifra: "1843".
  A 1 m de la llinda, aproximadament, hi ha una rosassa circular simple amb una motllura a la banda interior.

  És un exemple curiós de béns que formant part del mateix conjunt pertanyen a diferents municipis. La masia de la Grossa, on estan situats els béns fitxats, del municipi de Moià, pertany al municipi de Calders.

  El mas de la Grossa va ser construït abans de l'any 1200. L'any 1320 la família Gros ja hi vivia.

  Ubals i Picanyol, D (2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 90. Moià.