Centre Agrícola
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Passatge d'Alcover, 6

  Coordenades:

  41.34483
  1.69995
  391234
  4577853
  Número de fitxa
  08305-8
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Eclecticisme
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1892
  August Font i Carreras
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si:IPA 4901
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Privada
  Centre Agrícola del Penedès
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Edifici entre mitgeres fent cantonada amb el passatge d'Alcover per la planta baixa. És de planta rectangular i consta de planta baixa sobreaixecada, planta pis i sotacoberta a dues aigües i amb el carener perpendicular a la Rambla.
  Façana composada simètricament sobre tres eixos verticals. A la planta baixa, trobem obertures adintellades amb barana de gelosia; en el primer pis hi ha un balcó corregut amb tres obertures d'arc de mig punt amb trencaaigües, barana de gelosia i permòdols sota llosana. El capcer és triangular i el coronament amb màstil i ràfec de volada considerable, sustentat per carteles de fusta i un ull de bou simulat en el capcer. Disposa d'ornamentació arquitectònica a base d'estucats de bandes simulant maons i aplacats de ceràmica vidrada, un d'ells amb el rètol "CENTRO AGRÍCOLA PANADÉS".
  La façana que dóna al passatge d'Alcover disposa de la porta principal d'arc rebaixat. A la façana posterior amb tres obertures de mig punt a la primera planta.

  L'any 1892 es presenta la sol·licitud d'obres per construir el Centre Agrícola a través del President de la Junta, en Joan Alcover, segons projecte de l'arquitecte August Font i Carreras. La direcció facultativa de l'obra la va portar Eugeni Campllonch i Parés, per delegació de l'arquitecte.
  Era la societat dels propietaris rurals.
  En els anys de la guerra civil fou la seu del comitè revolucionari.

  BENACH i TORRENTS, Manuel (1977). "Els vilafranquins del segle XX", dins Notes per a la història local. Edició de l'autor.
  MAS i PARERA, Pere (1932). Vilafranca del Penedès. Editorial Barcino.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.
  ROSSELLÓ, Joan et alii (1992). Vilafranca del Penedès a través de la seva arquitectura. La ciutat que ens ha arribat. Ajuntament de Vilafranca i Caixa Penedès.