Castell de Claramunt -falda-
La Pobla de Claramunt

    Anoia
    Muntanya del Castell/ Castell de Claramunt
    Emplaçament
    A la part alta de la falda sud de la muntanya del Castell, en un dels
    revolts del camí.
    432

    Coordenades:

    41.55635
    1.6713
    389198
    4601373
    Número de fitxa
    08165 - 9
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Edats dels Metalls
    Antic
    Ibèric
    Medieval
    Estat de conservació
    Regular
    El jaciment es localitza en una zona de forta erosió.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CA7597
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de la Pobla de Claramunt i Generalitat de Catalunya
    Autoria de la fitxa
    Jordina Sales Carbonell

    En un entorn de bosc i matolls, on antigament hi havia hagut feixes de conreu, a la cara exterior de la fortalesa del castell de Claramunt, s'hi han localitzat diversos materials ceràmics molt probablement rodats des de la part més alta del pujol on s'assenta la fortalesa. Es tracta d'un terreny costerut i pedregós, poc apte per a la instal·lació d'hàbitat humà.
    Durant la realització de la Carta arqueològica l'any 1984 es van recollir una sèrie de materials arqueològics d'època protohistòrica i, en menor mesura, medieval, consistent en: varis fragments de ceràmica ibèrica feta a torn d'ús comú pertanyents a grans gerres, tres fragments de ceràmica campaniana o de vernís negre, un fragment d0un fons cònic d'una àmfora ibèrica de la costa catalana de pasta bicolor, un fragment de ceràmica de pasta gris estampillada amb el motiu serpentiforme n. 11 de Miquel Cura, fragments amb perforacions "ante coctem" corresponents a un plat escorredor o filtre, i alguns fragments de vores de ceràmica gris medieval.
    Cal insistir en l'altíssima probabilitat que aquests materials arqueològics, no associats a cap estructura construïda, provinguin de dalt del castell mateix, on ja s'hi van documentar nivells de cronologia ibera que correspondrien un assentament anterior al del castell. En resum, seguint els protocols establerts, a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de la Generalitat de Catalunya es va fer una fitxa individualitzada en el seu moment, però molt probablement aquests fragments ceràmics no són indicadors d'un nou jaciment arqueològic, sinó que es tracta de part del material moble del jaciment del castell de Claramunt.

    IMATGE 1: Fotografia de la ubicació del jaciment prop de la cara exterior del recinte fortificat, feta l'any 1984 i cedida per Jordi Enrich Hoja.
    IMATGE 2: Fotografia general del jaciment, feta de l'any 1984 i cedida per Jordi Enrich Hoja.

    El jaciment fou descobert per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada en una data indeterminada anterior a 1984, encara que ja apareix referenciat al ‘Catàleg provisional de poblats ibèrics del Principat de Catalunya' publicat l'any 1982. A l'arxiu del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya consta que el 1986 s'hi va realitzar una petita intervenció arqueològica, l'abast de la qual es desconeix. Els materials arqueològics provinents del lloc es troben actualment dipositats al Museu Comarcal de l'Anoia.

    -MALUQUER DE MOTES, Joan et alii (1982): Catàleg provisional dels poblats ibèrics del Principat de Catalunya, Universitat de Barcelona, p. 110.
    -ENRICH HOJA, Jordi (1984): "Castell de Claramunt (falda)", Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya, Generalitat de Catalunya.
    -http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=9&consulta=MCU2KzA4MTY1M…