Cases Viñas-"Villa Mercedes"
Moià

  Moianès
  Casc Urbà - c. Richard Wagner núm.1
  Emplaçament
  A pocs metres de la plaça de l'hospital on hi ha el monument a Rafel Casanova.

  Coordenades:

  41.812
  2.0993
  425187
  4629295
  Número de fitxa
  08138 - 121
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XX
  Any
  1906-08
  Estat de conservació
  Dolent
  Caldria consolidar les esquerdes estructurals de les façanes exteriors nord, est i sud, l'interior de la casa i el voladís. Dins l'habitatge hi ha algun bé moble interesant que podria ser intervingut.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA nº 52, ACCN 16720
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 5295310DG2259N0001TI
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  L'edifici de teulada a quatre vessants, té a l'extrem oest una torre-mirador amb escales que forma part d'un cos afegit de quatre pisos de planta quadrada al nucli original.
  La cornisa de l'edifici central està decorada amb una espècie de merlets arrodonits i amb motius vegetals de pedra. L'accés es fa per una entrada senyorial amb porta de ferro forjat, que impedeix l'accés a l'edifici i als seus jardins a qualsevol vianant que no tingui permís. La casa té quatre pisos més el soterrani. Les finestres i portes de balcó del conjunt tenen falsos arcs amb dues filades (graons). Al segon pis hi ha una terrassa continua de la façana sud a la de ponent amb portes amb arcs rebaixats i barana de pedra amb columnes de fust prim. Aquesta terrassa és sostinguda per sis columnes simples de fust llis que es cimenten al jardí i creen l'ambient de porxo de la casa.
  A l'interior una llarga i bonica escala de marbre blanc distribueix les dependències i els diferents pisos.
  En entrar, ens trobem amb un vestíbul ampli que distribueix les primeres dependències, dues d'elles amb llar de foc. Criden l'atenció els vitralls del vestíbul i de la saleta de la dreta.
  Pujant al primer pis ens trobem varies dependències-dormitoris, encara tenen els llits i els armaris, algun d'ells d'interès d'època. Els enrajolats del terra són, alguns d'ells, de molt bona qualitat i en bastant bon estat.
  El segon pis, al que s'accedeix també per aquesta escala de marbre, dona al terrat.
  Al voltant de l'edifici, a la banda est, hi ha un jardí de grans extensions en el que destaca un colomar típic d'aquestes construccions i de l'estil modernista (atribuït a Puig i Cadafalch) que té una torreta adossada i el teulat és de ceràmica vidriada. Té molt element de ferro forjat i les finestres amb ornamentació floral, combinant el maó amb l'arrebossat.
  Envoltant el jardí queden restes de barana corba de trencadís que alterna rajoles amb tons marrons i blancs. Al jardí també trobem dues piscines amb un conjunt escultòric de tres figures relacionades amb personatges o elements d'òperes de Wagner. La zona que queda soterrada s'ha transformat en zona de jocs. Té un accés directe a la zona del jardí on hi ha l'hort.

  És el primer dels edificis que formen part del conjunt Viñas (294). Tant l'exterior com l'interior d'aquest edifici són d'un clar estil Modernista.

  Francesc Viñas va fer construir aquesta casa on abans hi havia hagut unes barraques i on ell havia nascut l'any 1906 i els treballs van acabar-se dos anys després.
  Va ser la seva primera i segona residència.
  El jardí va ser agençat als voltants de l'any 1900 i remodelat al 1956-60 pel seu gendre, Jacint Vilardell. Del primer jardí queden restes de la barana, capelletes i el colomar. Desprès de la remodelació van desaparèixer alguns elements i se n'afegiren de nous, com el grup escultòric.
  "Villa Mercedes" junt amb el Colomar, són les úniques mostres de Modernisme que hi ha a la vila.

  Domingo i Díaz, E (2007); Moià, una vila, un poble, una il·lusió. Pàg. 49-50. Ed.T&T. Moià.
  Generalitat de Catalunya; Servei del Patrimoni Arquitectònic. Barcelona.
  Modilianum (1963); " Moya y sus artistas. Francesc Viñas en el primer centenario de su nacimiento ". Any IV. Juliol. Moià.