Cases de comparet del carrer de Sant Julià
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Carrer de Sant Julià, 10 i 12

  Coordenades:

  41.34535
  1.69579
  390887
  4577916
  Número de fitxa
  08305 - 66
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Varis propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Conjunt de dues cases de comparet, entre mitgeres i de planta rectangular. La número 10 consta de planta baixa in dos pisos, i la del número 12 consta de planta baixa i pis. Les dues amb coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal.
  La façana de la casa número 10 té una composició simètrica a partir de tres eixos verticals. A l'eix central hi tenim la porta d'entrada a la planta baixa, adintellada, un balcó d'obertura única en el primer nivell, i una obertura en el segon nivell, també adintellada. L'eix dret està delimitat per una porta moderna de garatge a la planta baixa, una finestra al seu damunt i un balcó d'obertura única adintellada en el segon pis. A l'eix de l'esquerra, hi ha una finestra reixada a la planta baixa, un balcó ampitador en el primer pis i un balcó en el segon pis. Disposa de sostre mort amb tres petites obertures de ventilació.
  La façana de la casa del núm. 12 també té una simetria de tres eixos verticals, tot i que les obertures semblen bastant retocades. D'entrada a la planta baixa ens trobem dos portes grans als laterals; una de garatge i l'altra d'entrada a un comerç; al mig una finestra-aparador. En el primer pis hi trobem tres obertures.

  Les cases de comparet s'originen a la segona meitat del segle XIX, fruit de les noves parcel·lacions de grans finques dins l'evolució i creixement urbanístic resultant del creixement econòmic vitivinícola. Mantenen elements de la relació entre residència i treball. Es distribueixen per tota la ciutat i la caracteritzen urbanísticament com un model modest i contraposat a les noves construccions burgeses que destaquen per la singularitat però sense continuïtat urbanística.