Casal de Santa Llúcia
Prats de Lluçanès

    Osona
    Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    A 300 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 71'800

    Coordenades:

    42.00115
    2.02476
    419234
    4650364
    Número de fitxa
    08171-30
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Modern
    Barroc
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Normes Subsidiàries de Planejament. Prats. 1985
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA. 23343
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 60901DG1590N
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El casal de Santa Llúcia està situat al sud-oest del nucli urbà de Prats de Lluçanès, formant un conjunt amb el castell del Quer i la capella de Santa Llúcia.
    Es tracta d'un edifici de grans dimensions format per dos volums pràcticament quadrats adossats lateralment de manera que el conjunt forma un queixal a les façanes sud i nord. El volum de l'oest tenia originalment usos agropecuaris, però actualment també forma part de l'habitatge. Ambdós volums, de planta baixa i dos pisos, estan bastits amb murs de càrrega de maçoneria de pedra amb carreus treballats emmarcant les obertures i delimitant les cantonades; té teulades de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, presenta, al volum de est, una composició simètrica vertebrada a través d'un portal d'arc rebaixat reformat, i emmarcat amb carreus motllurats. A cada banda hi ha una finestra, la de l'esquerra emmarcada amb pedra treballada i la de la dreta amb pedra motllurada. Al primer pis hi ha tres balcons; el de l'esquerra emmarcat amb pedra bisellada, el central amb pedra treballada i el de la dreta amb pedra bisellada i la data de 1687 inscrita a la llinda. El segon pis està ocupat per set finestres d'arc rebaixat, tres al centre i agrupades en parelles a cada lateral, formant una galeria. El volum oest, arrebossat i pintat de color terrós, té un pis menys a causa del desnivell. Al primer pis hi ha tres grans obertures d'arc de mig punt formant galeria amb una petita porta a la seva esquerra. Al segon pis hi ha quatre obertures d'arc de mig punt, idèntiques a les del primer pis, formant una galeria.
    La façana oest, que només mostra el nivell del segon pis pel desnivell, dóna a la terrassa sobre la que es troba el castell del Quer. Presenta únicament una porta emmarcada amb pedra treballada i una finestra emmarcada amb pedra bisellada, ubicada en un nivell sota teulada.
    La façana nord mostra en el volum oest tres finestres emmarcades amb monòlits bisellats a la planta baixa, tot i que a causa del desnivell queden al nivell del sòcol. Al primer pis, i d'esquerra a dreta, es troben quatre finestres emmarcades amb pedra bisellada, les dues de la dreta de majors dimensions, i una porta emmarcada amb pedra bisellada. Al segon pis hi ha tres finestres emmarcades amb monòlits treballats. En el queixal entre els dos volums hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada a nivell de primer pis, i una finestra emmarcada amb monòlits treballats al segon pis. En el volum est, a nivell de primer pis, hi ha una porta emmarcada amb pedra bisellada, una finestra també amb pedra bisellada i una finestra de petites dimensions emmarcada amb monòlits treballats; al segon pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada. Adossat a l'extrem esquerra de la façana hi ha un pou de pedra, de planta quadrada i amb un coronament piramidal.
    La façana est presenta tres finestres de petites dimensions emmarcades amb monòlits treballats a nivell de planta baixa i tres finestres emmarcades amb pedra treballada, i una de menors dimensions emmarcada amb monòlits treballats al primer pis. Al segon pis presenta dues obertures simètriques d'arc de mig punt idèntiques a les de la façana principal que segueixen la galeria, i dues grans obertures emmarcades amb pedra treballada. Finalment, hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada ubicades sota teulada.
    Al voltant de l'edifici hi ha diverses edificacions que formen un conjunt força gran, com és el cas del castell del Quer i la capella de Santa Llúcia (ambdós descrits en una fitxa individual). La masoveria, ubicada uns metres al nord-est del casal i reformada recentment. Presenta diverses obertures emmarcades amb pedra treballada, una de les quals amb la data de 1792 inscrita a la llinda. En el conjunt també s'hi troba una porta que tanca la lliça davant la façana principal i diverses estructures d'ús agropecuari, algunes són de nova construcció.

    Són interessants la gran quantitat de reixes, baranes i altres elements de ferro forjat que decoren moltes de les obertures de les façanes sud i nord.
    El casal de Santa Llúcia està descrit en l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya erròniament amb el nom de Galobardes.

    El casal de Santa Llúcia es troba documentat l'any 1681, quant surt en el llistat de cases de camp que s'inclouen al títol de lleial vila. En l'edificació actual es conserva una llinda de 1687, al primer pis, datant probablement una de les primeres ampliacions de l'edifici. Al segle XVIII va ser reformat i ampliat per un fill del mas de Galobardes, raó per la qual també va rebre el nom de casal de Galobardes.

    AADD, Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Osona i Ripollès. Enciclopèdia Catalana, S.A, 1993.
    Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Prats de Lluçanès, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat l'agost de 2006.
    Títol de lleial vila. 1681. Arxiu municipal de Prats de Lluçanès.