Casa Vella del Bardaix
Puig-reig

  Berguedà
  La Cortada
  Emplaçament
  A la pista de servei de la ctra. C-16 al km. 80 camí en direcció nord-est 1 km aprox.

  Coordenades:

  41.96022
  1.89356
  408310
  4645951
  Número de fitxa
  08175 - 275
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08174A003000090000HA
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Casa de pagès que manté l'estructura de murs de pedra i algunes obertures originals, així com alguns dels espais interiors. L'edifici és de planta rectangular amb dues ampliacions als costats (la de la banda nord-oest corresponia a un estable per a vaques). Antigament la casa era més baixa i el 1952 es sobrealçà per adequar-hi un segon pis.
  La coberta és a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada al sud-oest. Els murs de l'edifici principal són de maçoneria arrebossats i pintats, i a la façana posterior manté la pedra vista. Les obertures de la planta pis són petites i rectangulars, la resta de les obertures són més grans i irregulars. L'interior, especialment els baixos, conserven l'estructura originària, amb diverses voltes de pedra i també una tina. A la part de llevant té una llarga construcció amb diferents coberts, algun dels quals adaptat com a vivenda.

  Inscripció a la llinda del portal d'entrada: 1787
  Conserva l'arxiu particular amb una desena de documents familiars des de 1788

  La casa devia construir-se entorn de 1787: any que marca una inscripció moderna en una llinda i moment també en què comencen els documents de l'arxiu particular. El fundador es deia Abjutori Farràs i venia de la Caseta Negra, vora cal Pallot. Les terres eren propietat de la masia de la Cortada, i els habitants de la casa n'eren parcers. El cognom Farràs es va perdre pel de Santmiquel. En un principi era una casa molt modesta. A la segona meitat del segle XIX Josep Santmiquel, un home amb molta empenta, va engrandir la casa. Posteriorment el cognom dels propietaris ha canviat a Vendrell i Gasòliba. El nom de Bardaix és el mot de l'home que primitivament menava aquestes terres, originari d'Espinalvet.

  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 4.08 SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982