Casa Serdà
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Rambla de Sant Francesc, 15 - 17

  Coordenades:

  41.34559
  1.6981
  391081
  4577940
  Número de fitxa
  08305-48
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Romàntic
  Historicista
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1897
  Santiago Güell i Grau
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si:IPA 4977
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 13328CF9718S
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Edifici entre mitgeres destinat a habitatge, amb planta baixa comercial. Format per dos cossos, una a la façana principal amb planta baixa d'entresòl i semisoterrani i dos pisos; i un altre cos posterior amb planta baixa, pis i golfes. La coberta és a una aigua i terrat en el primer cos i a dues aigües en el cos posterior.
  Façana principal composada seguint quatre eixos verticals amb simetria a les dues plantes pis, però no a la planta baixa. Les obertures de la planta baixa són amb arc carpanell i la resta adintellades. A la planta principal o primer pis, hi ha un balcó corregut central i dues tribunes laterals. A la segona planta, hi ha tres balcons ampitadors centrats i dos balcons laterals sobre tribuna, flanquejats per dos finestrals, coronats sobresortint del cos centrals amb arc ogival simulat i arqueria cega de mig punt. La cornisa és continuada i horitzontal amb ulls de bou, per sota, a la part central.

  A les fitxes del Pla especial està identificada com a casa Serdà i Ros i com a casa Serdà i Vallès, indistintament.

  El projecte original no contemplava la construcció de les tribunes, que s'incorporen l'any 1916. Les projecte el mateix arquitecte de la casa, Santiago Güell i Grau.

  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.