Casa Estalella
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Carrer de la Parellada, 43

  Coordenades:

  41.3463
  1.7002
  391258
  4578016
  Número de fitxa
  08305-357
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Eclecticisme
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 13306CF9718S
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Casa entre mitgeres de planta rectangular i que consta de planta baixa, entresòl, dos pisos i amb la coberta de terrat pla.
  La façana principal té una composició simètrica a partir de dos eixos verticals, pel que fa als pisos superiors i golfes.
  La façana de la planta baixa ha estat reestructurada pels nous usos comercials. Així, el que era el gran portal d'accés ha estat subdividit en dues obertures. Es conserva el balcó lateral de l'entresòl amb l'obertura adintellada. En el primer pis, trobem una balconada de dues obertures, també adintellades, i amb els porticons de llibret. A la segona planta, hi ha dos balcons d'obertura única amb les mateixes característiques. Les obertures de les golfes són quadrades. Totes les obertures tenen un resseguiment pintat de blanc que les ressalta.
  El parament és de bandes horitzontals amb les dovelles a saltacavall, a la planta baixa i entresolat i llis a la resta. Al costat del balcó de l'entresòl hi ha una placa de marbre commemorativa dedicada a Antoni Estalella que diu:
  "AÇÍ NASQUÉ EN LO DIA XII DE SETEMBRE DE MDCCCXLIV / LO DOCTOR EN DRETS / ANTONI ESTALELLA Y SIVILLÁ / GLORIÓS BISBE DE TERUEL AHONT MORÍ LO DIA XXII D' / ABRIL DE MDCCCXCVI, HAVENT AB SON SABER Y VIRTUTS/ HONRAT A SA PATRIA Y AFAVORIT SEMPRE AB CONSELLS / Y ALMOYNAS A SOS CONCIUTADANS EN NOM D'AQUESTS / LO MUNICIPI DE LA VILA LI DECRETA AQUEST PUBLICH/ TESTIMONI D'ESTIMACIÓ."

  Casa on va néixer, el 12 de setembre de 1844, el que fou bisbe de Terol, doctor Antoni Estalella i Sivillà.

  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.