Casa del carrer d'Anselm Clavé, núm. 4
Arenys de Mar
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Casa de cos, entre mitgeres, de planta rectangular i que consta de planta baixa i dos pisos, però que s'hi ha fet una remunta amb la façana enretirada de la línia de carrer.
Quant a la composició, la façana s'organitza a partir de dos eixos de verticalitat definits per les obertures. La planta baixa sembla ser que és la que ha patit més transformacions per adaptar-la als nous usos. Hi trobem un doble accés: un a la planta baixa i l'altre als pisos superiors; dues portes de llinda recta. La primera planta destaca per un balcó corregut de banda a banda de la façana; amb doble accés i llosana sostinguda per quatre mènsules. A la segona planta, el balcó corregut es transforma en una doble balconada. Les obertures d'aquestes dues plantes tenen un recreixement emmarcant-les. La resta del parament és arrebossat i llis, pintat de blanc.
La façana està coronada per una cornisa volada, sostinguda per quatre mènsules i un capcer trepanat entre quatre pilars.
S'ha reformat i adaptat per encabir-hi un hostal.
Història
El carrer Ample, conegut actualment també com a carrer d’Anselm Clavé, forma part del sector d’Es Caravar, a llevant de la Riera. Es tracta d’un dels tres sectors més antics que configurarien la vila a partir del segle XVI. Els altres dos són Sa Boada i Sa Voga.
El carrer Ample és el primer que es parcel·la al sector d’Es Caravar a cavall dels segles XV i XVI, urbanitzant l’espai en direcció nord fins arribar al vessant sud del turó d’en Fornaguera.
Gràcies al buidatge de la documentació notarial dels arxius, David Castañeda (2023) ha pogut identificar l’origen constructiu de totes les cases del carrer Ample. I afirma que la urbanització de la ribera marítima de Sant Martí d’Arenys va començar entre els segles XV i XVI, de sud a nord i no a l’inrevés. Al carrer Ample, la primera etapa constructiva es documenta arran de mar, a tocar del Camí Ral, i la segona etapa, iniciada entorn als anys 40 del segle XVI, correspon a la urbanització de la part alta del carrer fins arribar al rial del Bareu. Aquesta fase també es caracteritza per a la construcció de tres torres defensives.
Bibliografia
BADOSA, J; DOÑATE, C; MESTRE, F; RABELLA, J; RAMIS, C i RIBA, J.M. (1972). Treball – Inventari sobre el patrimoni artístico-arquitectònic d’Arenys de Mar, segles XVI-XX. Inèdit.
BADOSA, Josep i MILÀ, Salvador (1990). Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic. Ajuntament d’Arenys de Mar; Aprovat pel Ple en data 22 de març de 1990.
CASSA i BARRERA, Joaquim (2015). Carrers d’Arenys de Mar. Arenys de Mar: Crea’t edicions
CASTAÑEDA MASSAGUER, David (2023). La formació urbana del carrer Ample d’Arenys de Mar, s. XVI-XVIII. Una aproximació històrica. Arenys de Mar: Ateneu Arenyenc.
MANCIÑEIRAS, Juan Antonio; PARÉS, Manel i CASADEMONT, Ricard (2014). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic d’Arenys de Mar. Ajuntament d’Arenys de Mar (pendent d’aprovació).
PONS i GURI, Josep M. (1999). Quan nasqué, s'emancipà i s'organitza una vila (Arenys de Mar, 1574-1720). Pagès editors i Ajuntament d'Arenys de Mar.