Carrerada de la Llacuna Sant Cugat Sesgarrigues

Alt Penedès
Delimita el N de Sant Cugat

Coordenades:

41.36969
1.75052
395505
4580551
08206-21
Patrimoni immoble
Obra civil
Bo
El fet que l'estat de conservació sigui bò, en aquest cas no es pot considerar positiu, ja que la l'asfaltatge del camí suposa una pèrdua de la seva entitat com a carrerada. El camí s'ha convertit en una via de comunicació molt utilitzada, perdent la possibilitat de servir de camí excursionista ple de components etnogràfics i històrics.
Legal
Llei de vies pecuàries 3/1995, 23 de març.
Fàcil
Social
Pública
Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues
Tríade scp

Camí per on el bestiar té dret a passar i per on històricament passaven els ramats en l'època de la transhumància. El camí de 27 km totals entre les Cabòries (Avinyonet del Penedès) i la Llacuna delimita en el seu pas pel Nord de Sant Cugat el terme d'aquest municipi. El camí té una orientació SE- NW, passa molt a prop del polígon industrial de Sant Cugat i de la Masia de la Serra. Acaba, pel que fa al seu pas per Sant Cugat a l'alçada de les caves Chandon, on entra al municipi de la Granada. Avui dia està totalment asfaltat, és un camí molt utilitzat. Encara s'utilitza pels ramats.

Referència cartogràfica: mapa topogràfic de Catalunya 1:5000. Sant Cugat Sesgarrigues 419-7-7 (279-127). Institut Cartogràfic de Catalunya. Segona edició: desembre 1998

Aquest és un dels camins més antics de tot el Penedès. S'anomenava, també, la via Mercadera. Durant segles va servir als mercaders i també als peregrins que anaven a Sant Jaume de Galícia. Actualment aquest camí es conegut popularment com la Carrerada.

ROVIRA i MERINO, J. MIRALLES i SABADELL (1999): Camins de transhumància al Penedès i Garraf. Aproximació a les velles carrerades per on els muntanyesos i els seus ramats baixaven dels Pirineus a la marina. Vilafranca del Penedès. Edita: Associació d'Amics dels Camins Ramaders