Carrer Verger
Navarcles

    Bages
    Nucli antic

    Coordenades:

    41.75264
    1.90518
    408979
    4622892
    Número de fitxa
    08140 - 35
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Modernisme
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Recentment rehabilitat
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Carrer de traçat rectilini i regular. Presenta una image força homogènia i representativa d'un carrer originat al segle XVIII, amb la modificació puntual d'algunes cases. Va formar-se en paral·lel al carrer Ample (el més antic) però en un nivell inferior, possiblement a la zona immediatament exterior a l'antiga sagrera. Predomina un tipus de casa popular característica del segle XVIII, amb planta baixa i dos pisos; les portes i les finestres emmarcades amb blocs de pedra escairada. Les que conserven millor aquesta tipologia originària del segle XVIII, totes a la banda nord, són les dels número 14, 12, 10, 8, 6. Altres cases també interessants però més reformades o posteriors són les número 17, 16, 15, 13, 11, 5, 4. La casa número 9 (cal Tatjeró) té una estètica d'influència modernista. La majoria de façanes són arrebossades i pintades amb els colors tradicionals. El carrer ha estat rehabilitat recentment (agost de 2006) i té un paviment amb llosetes, sense voreres. Al sector de llevant s'hi ha plantat arbres. El carrer presenta una aspecte molt polit i pràcticament no queden restes del cablejat aeri. L'enllumenat és amb el tipus de farola de ferro estàndar al nucli antic.

    Llinda de la casa núm. 14: 1794; llinda de la casa núm 12: 1793; llinda de la casa núm. 10: 1792.
    Placa penjada al carrer: "Carrer Verger. Rehabilitat en la seva totalitat i inaugurat el dia 8 d'agost de 2006. Ajuntament de Navarcles." Cal Tatjeró (núm. 9) va ser construïda per un indiano.
    La majoria de les cases tenien pou al pati de darrere, els quals es nodrien de l'aquífer que hi ha en aquesta zona. Actualment, molts pous han desaparegut i només en queden uns pocs.

    El terreny sobre el que s'edificà el carrer era propietat del mas Solervicens, que l'havia comprat al mas Cura. El 1689 la peça de terra ja s'anomenva El Verger, tenia dues quarteres d'extensió i arribava fins a la riera. Els patis per construir-hi cases foren venuts o establerts pels amos del Solervicens entre els anys 1782 i 1793, i cal suposar que les cases es construïren immediatament. A la llinda de la casa que fa cantonada amb la Baixada de les Fonts es llegeix la data de 1792.

    FERRER, Llorenç (1988-1990). "Carrer Verger". Col·leccionable d'història a A més a més: revista de Navarcles.
    SOLÀ, Fortià (1910). Navarcles. Notes històriques. Manresa. P. 71.