Carotes dels Plens
Berga

    Berguedà
    Nucli urbà
    Emplaçament
    Baixos de l'Ajuntament de Berga, plaça de Sant Pere, 1.

    Coordenades:

    42.10386
    1.84594
    404578
    4661952
    Número de fitxa
    08022 - 74
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Modern
    Segle
    XVII
    Diversos, essent la família Camps els actuals
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Restringit
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Berga, plaça Sant Pere 1
    Autoria de la fitxa
    Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres.

    Les carotes dels Plens són unes màscares que representen un dimoni; pintades de color verd fosc i amb detalls vermells. Es fan damunt d'un motllo de fusta esculpit i són construïdes amb draps xops de cola, la qual cosa els ofereix una resistència extraordinària. A la part superior hi duen unes banyes de ferro i cordill i una capa al darrera per evitar que el qui fa de Ple es cremi.

    La fitxa es refereix a les carotes actuals però per sobre de tot intenta referir-se al concepte de carota com a element desaparescut en la major part de diables festius catalans i conservat a Berga.

    Les carotes dels Plens estan documentades d'ençà del 1628 però existien, ben segur, anteriorment. En aquella època es llogaven però sabem que el 1713 ja existia un motllo per fer-les. Aleshores només feien falta dues carotes puix només saltaven dos diables. Més tard passaren a ser 4 i actualment són 100. Durant la primera meitat del segle XX se'n feren quatre de noves, concretament el 1932, però s'havien d'anar restaurant i fent noves sovint perquè en ser construïdes amb cartró i guix solien trencar-se en esclatar els fuets que duen lligats a les banyes, amb el conseqüent perill que això suposava per aquells que feien de Ple. Als anys 1950, Pere Camps i Pagerols va decidir fer-les de roba encolada, material molt més resistent. Actualment, la família Camps les continua fent igual i sobre el mateix motllo que va esculpir en Pere Camps.

    ARMENGOU i FELIU, Josep: La Patum de Berga, Berga, 1968.
    ARMENGOU i FELIU, Josep: Anotacions al llibre La Patum de Berga, Berga, 1971.
    FARRÀS i FARRÀS, Jaume: La Patum de Berga, Barcelona, 1986.
    FARRÀS, Jaume: "Textos i comentaris sobre les Bullícies de Berga al segle XVII, segons actes i comptes municipals", Revista Centre d'Estudis Berguedans, 1, Berga, 1982, pàg. 69-77.
    NOGUERA i CANAL, Josep: Visió històrica de La Patum de Berga, Barcelona, 1992.
    RUMBO i SOLER, Albert: La Patum: visions d'un segle, Manresa, 2001.
    SANSALVADOR, Antoni: La Patum, Barcelona, 1916.