Carbasser
El Papiol

  Baix Llobregat

  Coordenades:

  41.43797
  2.01105
  417380
  4587850
  Número de fitxa
  08158 - 224
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XIX-XXI
  Estat de conservació
  Dolent
  Es un mot només conegut per una part de la població, probablement com a conseqüència de l'abandonament de l'agricultura com a element important en el teixit productiu del municipi
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament del Papiol, Av. Generalitat, 7-9 | 08754 - El Papiol
  Autor de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  La paraula "carbasser", pròpia del Papiol, es refereix a les continues riuades que ha patit al llarg de la història el poble, i fa referència a les carbasses que arrossegava l'aigua.

  Es perd en la tradició l'origen de la paraula, que fa referència a la quantitat d'aquestes hortalisses que quedaven a les vores del riu després del pas d'una riuada, ja que aquestes acostumaven a produïr-se amb les pluges de tardor, just en el moment en que encara no s'havien collit les carbasses i estaven madurant a les hortes (Faura i Casanovas: 1999: 98-99).
  Les carbasses sembla que baixaven dels horts del terme de Martorell i del curs del riu Anoia. Quan hi havia un episodi d'inhundació, com que el riu Anoia te menys recorregut que el riu Llobregat, les carbasses anunciaven l'arrivada de la gran riuada, i això ho savien be els pagesos (informació oral Joaquim Solias Puig).

  Faura i Casanovas, E. (1999) L'ahir i l'avui del Papiol. El Papiol: Ajuntament del Papiol. Edit. Efadós.